Royal Ulster Rifles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Royal Ulster Rifles (tidligere Royal Irish Rifles) var et infanteriregiment i den britiske hæren. Det var i kamp under boerkrigen, første verdenskrig, andre verdenskrig og Koreakrigen, før det i 1968 ble slått sammen med andre regimenter til Royal Irish Rangers.

Historie[rediger | rediger kilde]

Regimentets historie går tilbake til 1793 da demn britiske hæren ble utvidet på grunn av krigen mot den første franske republikk. Som del av utvidelsen ble det opprettet to regimenter (83rd og 86th).

Under Childers-reformene i 1881 ble disse to regimentene slått sammen til et enkelt regiment med navnet Royal Irish Rifles. Det var et av åtte regiment som ble rekruttert og forlagt i Irland og var regimentet for grevskapene Antrim, Down og Louth med hovedkvarter i Belfast.

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Soldater fra Royal Irish Rifles under slaget ved Somme i 1916.

Under første verdenskrig var regimentet delt etter politiske linjer og underlagt to forskjellige divisjoner, 36th (Ulster) Division og 16th (Irish) Division. Unionistene var del av 36th mens nasjonalistene var del av 16th.

I 1921 ble Irland delt i Nord-Irland og Den irske fristaten, dette fikk følger for hærstrukturen i Irland. Regimentet hadde en sterk tilknytning til Nord-Irland og var en av få som ble videreført noenlunde intakt. Riktignok ble navnet forandret til Royal Ulster Rifles.

På tross av navneforandringen etter første verdenskrig fortsatte regimentet å akseptere rekrutter fra resten av Irland. Da 1st Battalion ble sendt til Koreakrigen var nesten 50% av mannskapene irsk statsborgerskap.[1]

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Soldater fra 1st Battalion i Normandie.

1st Battalion var utstasjonert i India ved krigsutbruddet og da de senere returnerte til Storbritannia ble de satt opp med som luftbårene tropper med glidefly, de tok senere del ved landgangen i Normandie i 1944 og i Operasjon Varsity i 1945.

2nd Battalion kjempet som del av British Expeditionary Force i Nord-Frankrike frem til de ble evakuert fra Dunkerque i 1940. De tok senere del i Landgangen i Normandie i 1944. Royal Ulster Regiment var den eneste allierte enheten som landet i Normandie både fra sjø og luften.

1st Battalion tok del i slaget ved Imjinelva under Koreakrigen.

I 1968 ble regimentet slått sammen med Royal Inniskilling Fusiliers og Royal Irish Fusiliers til Royal Irish Rangers.

Museum[rediger | rediger kilde]

Royal Ulster Rifles Museum ligger ved Cathedral Quarter i Belfast.

Victoriakors[rediger | rediger kilde]

Totalt har regimentet mottat tre Victoriakors, alle fra første verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]