Ahold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Royal Ahold»)

Koninklijke Ahold N.V. er et stort nederlandsk konsern som driver supermarkeder i Europa og USA. Selskapet hadde i 2006 en omsetning på omtrent 45 milliarder euro og ca. 160 000 ansatte. Ahold er børsnotertEuronext Amsterdam.

Selskapets røtter kan spores tilbake til 27. mai 1887 da Albert Heijn-supermarked ble grunnlagt i Oostzaan. Supermarkedkjeden ekspanderte gjennom første halvdel av det 20. århundre og ble børsnotert i 1948. Selskapet ble den største supermarkedkjede i Nederland og ekspanderte inn i spiritusforretninger og kosmetikkforretninger i 1970-årene og endret navn til Ahold (hvilket står for Albert Heijn Holdings) i 1973. Selskapet ekspanderte ytterligere fra midten av 1970-årene og kjøpte kjeder i Spania, USA og Portugal, og akselererte oppkjøpene i siste halvdel av 1990-årene med oppkjøp i Latin-Amerika, Øst-Europa og Asia.

I 2003 kunngjorde Ahold at et amerikansk datterselskap gjennom en årrekke bevisst hadde opplyst for stor inntjening. Etterfølgende ble størrelsen oppgjort til mere enn 1 milliard euro. En rekke ledende medarbeidere måtte tre tilbake, og i 2006 inngikk Ahold forlik i et gruppesøksmål anlagt i USA, hvoretter Ahold skal betale erstatninger på over 1 milliard euro til aksjonærer som kjøpte aksjer i Ahold i den relevante periode.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]