Roy Bennett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Roy Bennett
Født 16. februar 1957 (60 år)
Rusape
Yrke Politiker
Parti Movement for Democratic Change
Nasjonalitet Zimbabwe

Roy Leslie Bennett (født 16. februar 1957) er en hvit Zimbabwisk politiker for partiet Movement for Democratic Change – Tsvangirai (MDC-T). Han er en tidligere farmer og kolonial politiman. Ved siden av engelsk snakker han flytende Shona (språk) og er populær blant MDC tilhengere. Han er MDCs kandidat for stedfortredende landbruksminister, men på grunn av en prosess med fingerte anklager har president Robert Mugabe nektet å ta han i ed. Han ble frikjent for anklagene av høyesteretten i mai 2010. I MDC holder han det sentrale vervet som kasserer.

Politisk liv[rediger | rediger kilde]

Han var parlamentsmedlem i parlamentet 2000-2005. I 2004 ble han provosert i parlamentet av daværende justisminister Patrick Chinamasa som meddelte ham at farmen hans Charleswood Estate in Chimanimani skulle bli tatt fra ham. Det utartet til en slåsskamp i parlamentet mellom de to. Bennett ble sendt i fengsel i åtte måneder på grunn av angrep på en minister og soningsforholdene i Zimbawiske fengsler har gjort et dypt inntrykk på han. I 2006 ble han anklaget for terrorisme, våpenkjøp og planlagt statskupp med dødsstraff som maksimalstraffen og han flyktet til Sør-Afrika der han levde i eksil til 2009.

I begynnelsen av 2009 ble han nominert til vervet som stedfortredende landbruksminister i samlingsregjeringen og returnerte til Zimbabwe. Tiltalen fra 2006 stod ved og det ble startet en rettssaken som ble halt ut av påtalemyndighetene, selv om det fort ble klar at bevisene var fingert. Høyesteretten frikjente Bennett i mai 2010.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK (10.05.2010): Bennett frikjent i Zimbabwe