Roy Bennett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Roy Bennett
Roy Bennett 2011 (cropped).jpg
Født16. feb. 1957Rediger på Wikidata
RusapeRediger på Wikidata
Død18. jan. 2018Rediger på Wikidata (60 år)
CanadaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
  • Member of the National Assembly of Zimbabwe Rediger på Wikidata
Parti Movement for Democratic ChangeRediger på Wikidata
Nasjonalitet ZimbabweRediger på Wikidata

Roy Leslie Bennett (født 16. februar 1957 i Rusape i Rhodesia, død 18. januar 2018 i Colfax County, New Mexico, USA[1]) var en hvit zimbabwisk politiker for partiet Movement for Democratic Change – Tsvangirai (MDC-T). Han var bonde og politimann. I tillegg til engelsk snakket han flytende shona og var populær blant MDC-tilhengere. Han var MDCs kandidat for stedfortredende landbruksminister, men på grunn av en prosess med fingerte anklager nektet president Robert Mugabe å ta ham i ed. Han ble frikjent for anklagene av høyesteretten i mai 2010. I MDC holdt han det sentrale vervet som kasserer.

Han omkom da helikopteret han satt i styrtet i et fjellområde nord i New Mexico.[1]

Politisk liv[rediger | rediger kilde]

Han var parlamentsmedlem i parlamentet 2000-2005. I 2004 ble han provosert i parlamentet av daværende justisminister Patrick Chinamasa som meddelte ham at farmen hans Charleswood Estate in Chimanimani skulle bli tatt fra ham. Det utartet til en slåsskamp i parlamentet mellom de to. Bennett ble sendt i fengsel i åtte måneder på grunn av angrep på en minister og soningsforholdene i Zimbawiske fengsler har gjort et dypt inntrykk på han. I 2006 ble han anklaget for terrorisme, våpenkjøp og planlagt statskupp med dødsstraff som maksimalstraffen og han flyktet til Sør-Afrika der han levde i eksil til 2009.

I begynnelsen av 2009 ble han nominert til vervet som stedfortredende landbruksminister i samlingsregjeringen og returnerte til Zimbabwe. Tiltalen fra 2006 stod ved og det ble startet en rettssaken som ble halt ut av påtalemyndighetene, selv om det fort ble klar at bevisene var fingert. Høyesteretten frikjente Bennett i mai 2010.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Staff and agencies in Albuquerque (19. januar 2018). «Roy Bennett, Zimbabwean opposition figure, dies in helicopter crash». the Guardian. Besøkt 22. januar 2018. 
  2. ^ NRK (10.05.2010): Bennett frikjent i Zimbabwe