Rothley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rothley
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Charnwood
Admin. grevskap: Leicestershire
Seremon. grevskap: Leicestershire
Status Landsby (village)
Befolkning 3 612 (2001)
Postkode: LE7

Rothley er en landsby og et verdslig sogn i Leicestershire i England. Den ligger mindre enn en km vest for elven Soar og omkring åtte km nord for Leicester.

Landsbyen er sentrert rundt to greens, Cross Green og Town Green. A6 gikk tidligere gjennom stedet, men er nå lagt utenom.

Rothley stasjon betjente opprinnelig Great Central Railway, og tilhører nå Great Central Steam Railway. Den har blitt brukt i flere film- og fjernsynsinnspillinger, som Buster og fjernsynsversjonen av Agatha Christies 4.50 From Paddington.

Ut fra boligverdi er Rothley et av de mest velstående områdene i Leicestershire. Gaten The Ridgeway ble av Sunday Times identifisert som det dyreste stedet å bo i Øst-Midlands.[1]

Landsbyen har flere kirker; en anglikansk, en metodistisk, en baptistisk og en katolsk. Den anglikanske kirken er fra det 14. århundre, og er viet til jomfru Maria og evangelisten Johannes.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har vært bebyggelse på stedet siden saksisk tid. På kirkegården er det bevart et saksisk kors. Landsbyen nevnes i Domesday Book som Rodolei, og var da kongens eiendom. Det er mulig at navnet kommer fra angelsaksisk Roþlēah, «slette i en lysning».

I høymiddelalderen etablerte Tempelridderne seg i Rothley. Deres herregård inngår nå i Rothley Court Hotel. Bygningen ble overlatt til Babingtonslekten etter oppløsningen av klostrene i det 16. århundre. Slekten eide herregården i neste trehundre år, inntil Thomas Babington døde i 1837. Han var parlamentsmedlem for Leicester fra 1800 til 1818, og studerte sammen med William WilberforceSt John's College i Cambridge. De to jobbet nært sammen om bedring av sosiale kår og for å forby slaveri. Mye av teksten til loven som fikk slutt på den britiske slavehandelen ble skrevet i Babingtons hjem i Rothley.

I 2007 ble landsbyen kjent over store deler av verden i forbindelse med Madeleine McCann-saken, ettersom McCann-familien har sitt hjem der. I mai ble den da tre år gamle piken meldt savnet mens familien var på ferie i Portugal. Dette preget landsbyen sterkt i månedene som fulgte. Foreldrene kom tilbake til Rothley i september 2007, og et stort pressekorps fulgte etter; på det tidspunkt hvor de kom tilbake hadde de status som mistenkte i saken. Det oppstod raskt konflikter mellom lokalbefolkningen og pressen.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The ten most expensive places to live in Britain... and ten budget alternatives»
  2. ^ "Emotions run high as media besiege Madeleine parents". Agence France-Presse. 11. september 2007.
  3. ^ Jenkins, Russell. "Village feels heat of media's glare". The Times. 10. september 2007.