Rosten (Trondheim)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rosten
Fokus bank-bygget på Rosten, Trondheim (01).JPG
Vestre Rosten med Fokus Bank-bygget.
Basisdata
BydelHeimdal
KommuneTrondheim
Grenser tilTillerbyen, Tonstad, Heimdal, Kolstad, Saupstad
NavnebakgrunnRosten gård, fra norrønt rǫst, «et veistykke på ca. en mil»
Beliggenhet
Kart
Rosten
63°21′57″N 10°22′23″Ø

Rosten er et område på Tiller i Trondheim. Navnet kommer fra norrønt rǫst, som er betegelsen på et veistykke på ca. en mil, som er avstanden fra Rosten til Trondheim sentrum. Rosten var opprinnelig navnet på en gård i området, som lå mellom Sjetnan, Tonstad og Saupstad. Gården ble sannsynligvis ryddet i middelalderen og tilhørte senere Trondhjems Hospital fram til begynnelsen av 1800-tallet. På midten av 1600-tallet ble Rosten delt, og både Nedre Rosten og Øvre Rosten ble kjøpt opp av Trondheim kommune i 1968 og revet, for å gjøre plass til utbyggelsen av Heimdalsbyen (i dag kalt Tillerbyen) på Heimdalsmyra.

De to veiene Vestre Rosten og Østre Rosten på Tiller går parallelt med E6. I dag er områdene ved disse veiene, på begge sider av E6, bebygd med ulike forretninger og kontorbygg. Luftambulansebasen i Trondheim, Trondheim helikopterplass, Rosten ligger ved Vestre Rosten.

På Rosten ligger barne- og ungdomsskolen Rosten skole, Kristen videregående skole Trøndelag (KVT), Tiller videregående skole, City Syd, Tillertorget og StorM senteret. Disse er alle innenfor kort gangavstand fra hverandre.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]