Rosignal (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rosignal
orig. Taps
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1981
Prod.landUSA
Lengde2 t. 6 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiHarold Becker
ProdusentHoward B. Jaffe
Stanley R. Jaffe
ManusforfatterRobert Mark Kamen
James Lineberger
Darryl Ponicsan
MusikkMaurice Jarre
SjeffotografOwen Roizman
KlippMaury Winetrobe
Foran kamera
MedvirkendeTimothy Hutton
George C. Scott
Ronny Cox
Sean Penn
Tom Cruise
Distributør20th Century Fox
Premiere9. desember 1981
27. april 1982 (Norge)
Eksterne lenker

Rosignal (originaltittel: Taps) er en amerikansk dramafilm fra 1981 regissert av Harold Becker. Filmen handler om en gruppe unge kadetter på en militærskole som gjør opprør når de hører at de lokale myndighetene har planer om å nedlegge skolen. Til slutt tilkalles Nasjonalgarden. Hovedrollen spilles av Timothy Hutton, mens sentrale biroller spilles av George C. Scott, Ronny Cox, Sean Penn og Tom Cruise. Filmen er basert på Devery Freemans roman Father Sky, utgitt på 1970-tallet.

Rosignal ble forholdsvis godt mottatt av filmkritikerne og ble en moderat publikumssuksess.

Filmen ble utgitt på video i Norge under tittelen Kadettenes opprør.[1] Den har også blitt sendt på TV under denne tittelen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Militærakademiet Bunker Hill besluttes nedlagt av myndighetene for å gi plass til moderne boliger. Dette faller general Harlan Bache tungt for brystet og han bruker all sin innflytelse for å stoppe vedtaket. I en tale til skolens unge kadetter forteller han om skolens skjebne og klarer ved hjelp av sin karismatiske begavelser å oppildne de unge kadettene såpass at de sverger på at de ikke under noen omstendigheter vil oppgi sin skole.

Under en tilstelning like utenfor leiren noen dager senere, skjer det en dramatisk hendelse som skal få drastiske konsekvenser for lokalsamfunnet. Under en håndgemeng med noen lokale tenåringer blir generalens pistol revet ut av hans hylster og en av ungdommene blir drept av et vådeskudd. General Bache blir arrestert og like etter får kadettene vite at han har blitt innlagt på sykehus etter et hjerteslag. Derfra blir det opp til den unge og nyutdannede kadettmajor Brian Marveland å ta kommandoen, og under hans ledelse startes en protestaksjon som går over i opprør og okkupasjon av skolen. Politiet tilkalles, men slåes tilbake av de unge kadettene som nå har væpnet seg med automatvåpen. Disse dramatiske hendelsene gjør at tropper fra nasjonalgarden tilkalles og legger skolen under beleiring.

En natt løsnes et skudd og ved en feil blir et barn på skolen skutt og drept. Forvirring, hat og kampvilje blusser opp og protestaksjonen utvikler seg til et regelrett slag mellom to bevæpnede styrker. Alt dette skjer mens kadettenes bekymrede foreldre står utenfor og forsøker å overtale deres barn til å oppgi kampen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Rosignal var filmdebuten til Sean Penn og den andre filmen som Tom Cruise medvirket i.

Filmen ble innspilt på Valley Forge Military Academy and College i Philadelphia.

Filmanmeldere og publikum[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk forholdsvis god mottakelse av filmkritikerne og har oppnådd 71 % på Rotten Tomatoes.[2] Den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den tre av fire stjerner og dro paralleller til den kjente romanen Fluenes herre. Han gav særlig ros til skuespillerprestasjonene.[3]

Filmen ble en moderat publikumssuksess i USA hvor den innbrakte $35,6 millioner. Den endte opp på en 16.-plass over de meste innbringende filmene i USA for 1981.[4]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Timothy Hutton ble nominert til en Golden Globe for sin rolletolkning i filmen.[5]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Den Norske Videokatalogen 1987
  2. ^ «Taps (1981)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 22. april 2019. 
  3. ^ Ebert, Roger (1981). «TAPS». Chicago Sun Times. Besøkt 16. juni 2009. «TAPS works as an uncommonly engrossing story, primarily because the performances are so well done. All of the cadet roles are well acted» 
  4. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=taps.htm
  5. ^ http://www.imdb.com/title/tt0083169/awards

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]