Ropalopus clavipes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Ropalopus clavipes
Ropalopus clavipes
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ropalopus clavipes
Fabricius, 1775
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Ropalopus
Habitat: løvskog, larver i ved av løvtrær
Utbredelse: Europa
i Norden trolig utdødd.

Ropalopus clavipes er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norden er den bare kjent fra Lolland i Danmark, men er trolig utdødd der.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10-23 mm), nokså slank, svart trebukk. Den kan kjennes fra de andre Ropalopus-artene som er funnet i Norden på at den i gjennomsnitt er større og bredere, og på at hvert antenneledd har en liten tann i spissen. Antennene er svarte og tysdelig lengre enn kroppen. Pronotum er litt bredere enn langt, med sterkt runde sider, grovt punktert og matt. Dekkvingene er nokså brede, parallellsidige med markerte, rettvinklede skuldre. De er mattsvarte og overflaten er læraktig. Dekkvingene dekker bakkroppsspissen. Lårene er noe fortykkede, beina er helt svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg under barken av løvtrær, blant andre selje, lønn, bøk og eik. Hunnene legger egg på uttørkede, nylig døde greiner, som må være soleksponerte. Larveutviklingen tar to år. De voksne billene kan finnes i juni-juli og besøker gjerne blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Mellom- og Sør-Europa, men ikke i de vestligste områdene, og østover til Iran. I Norden er den bare funnet på Lolland i Danmark, men ikke på over 100 år.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]