Roman Abramovitsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Roman Abramovitsj
Abramovich Chukotka (cropped).jpg
FødtRoman Arkadjevitsj Abramovitsj
24. okt. 1966[1][2][3]Rediger på Wikidata (54 år)
SaratovRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Gründer, politikerRediger på Wikidata
Embete Governor of Chukotka Autonomous Okrug (20002008), medlem av Statsdumaen, leder (20082013)Rediger på Wikidata
Utdannet ved Moskva statlige juridiske akademi, Grubkin-universitetet for olje og gassRediger på Wikidata
Ektefelle Dasja Zjukova (20072017)[4][5], Irina Abramovich (19912007)[5]Rediger på Wikidata
Far Arkady Nahimovich AbramovichRediger på Wikidata
Mor Irina Vasilievna AbramovichRediger på Wikidata
Barn Arkadij AbramovitsjRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sovjetunionen, Russland, Israel (2018–)Rediger på Wikidata
Medlem av 3rd State Duma of the Russian FederationRediger på Wikidata
Utmerkelser Æresordenen, VennskapsordenenRediger på Wikidata

Roman Arkadjevitsj Abramovitsj (russisk: Рома́н Арка́дьевич Абрамо́вич) (født 24. oktober 1966 i Saratov) er en russisk-israelsk oljemilliardær, omtalt som en av de russiske oligarkene. I mars 2008 rangerte Forbes ham som den rikeste russeren og den 15. rikeste personen i verden, med en formue på 23,5 milliarder dollar (ca. 165 milliarder kroner).

Eierskap[rediger | rediger kilde]

Abramovitsj regnes i dag som den niende rikeste personen i Russland og den 53. rikeste personen i verden. Utenfor Russland er Abramovitsj best kjent som eier av den engelske fotballklubben Chelsea og hans videre engasjement innenfor europeisk fotball. Siden overtakelsen har klubben vunnet 15 store trofeer, Premier League 4 ganger, FA-cupen 4 ganger og ligacupen 3 ganger, Community Shield 2 ganger, Europaligaen 1 gang og ikke minst Mesterligaen 1 gang. Noe som har gjort denne klubben til den nest mest suksessrike engelske klubben de siste syv årene, etter Manchester United.

Abramovitsj eier også en imponerende yachtflåte, hvor den største for øyeblikket er «M/Y Eclipse». I 2003 ble Abramovitsj oppført som «Årets person« av Expert, et russisk forretningsmagasin. Han delte denne tittelen med Mikhail Khodorkovskij. I 2004 kjøpte Abramovitsj to limousiner som ble tilpasset for å være bombe- og skuddsikre. Bilene skal angivelig ha kostet over én million dollar. Abramovitsj eier også en Ferrari FXX, hvorav kun 30 ble bygd.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Roman Abramovitsj startet sin multi-milliard-dollar forretningsvirksomhet i løpet av sin militærtjeneste, der han solgte stjålet bensin. Etter en kortere periode i den sovjetiske hæren, giftet Abramovitsj seg med sin første kone, Olga. Han arbeidet først som gateselger og deretter som mekaniker ved en lokal fabrikk.

I 1988, da perestroika virkelig åpnet muligheten for gründere i Sovjetunionen, fikk Abramovitsj mulighet til å legitimere sin virksomhet som tidligere i stor grad hadde vært på kant med loven. Han og Olga grunnla et selskap som laget dukker. Selskapet skal ha blitt en stor suksess nesten umiddelbart. Senere begynte han også å investere i andre virksomheter. Fra 1992 til 1995 grunnla Abramovitsj minst fem selskaper som drev med videresalg, produserte forbruksvarer. Han fungerte som mellommann før han spesialiserte seg på handel av olje og oljeprodukter.

I 1999 ble Abramovitsj valgt inn i den russiske Statsdumaen som representant for en fattig region i det russiske Fjerne østen. Han startet en veldedig organisasjon for å hjelpe folket i regionen, spesielt barn, og i desember 2000 ble han valgt til guvernør i Tsjukotka, da han erstattet Aleksandr Nazarov. Abramovitsj satt som guvernør i Tsjukotka fra 2000 til 2005, da han ble utnevnt til guvernør i en periode til av daværende president Vladimir Putin. Det har blitt anslått at Ambramovitsj brukte over 1,3 milliarder dollar av sine egne penger på regionen, som nå har en av de høyeste fødselsratene i Russland.

I Abramovitsjs periode som guvernør for Tsjukotka, ble levestandarden kraftig forbedret, flere skoler og boliger ble restaurert, og nye investorer ble trukket til regionen. I begynnelsen av juli 2008 ble det annonsert at president Dmitrij Medvedev hadde akseptert Abramovitsjs anmodning om å fratre som guvernør i Tsjukotka, selv om hans ulike veldedige aktiviteter i regionen vil fortsette etter hans avgang som guvernør.

I 2018 ble Abramovitsj israelsk statsborger, ut fra loven om tilbakevending.[6]

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Abramovitsj har vært gift to ganger. Først til Olga Jurevna Ljsova i desember 1987. Paret skilte seg i 1990. Senere giftet han seg med Irina Vjatsjeslavovna Malandina i oktober 1991, og de skilte seg i 2007. Paret har fem barn.

15. oktober 2006 rapporterte News of the World at Malandina hadde engasjert to britiske skilsmisseadvokater, etter rapporter om at Abramovitsj hadde nært forhold til Daria Zjukova, som da var 25 år gammel. Hun var den tidligere kjæresten til tennisspiller Marat Safin og datter av den prominente russiske oligarken Aleksandr Zjukov. Det ble spekulert på om dette skilsmisseoppgjøret var en av de høyeste noensinne. Paret tok ut endelig skilsmisse i 2007.

4. desember 2009, i Los Angeles, fødte Daria Zjukova sitt første barn og Abramovitsjs sjette barn, som fikk navnet Aaron Alexander.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Roman Abramowitsch, Munzinger IBA 00000024820, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Fine Art Archive, oppført som Roman Abramovich, abART person-ID 86361, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ RKDartists, oppført som Roman Abramovich, RKD kunstner-ID 414098, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.bbc.com, besøkt 17. mars 2018[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b The Peerage person ID p72412.htm#i724115, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Sanchez, Raf (29. mai 2018). «Roman Abramovich becomes an Israeli citizen a month after his UK visa was delayed». The Daily Telegraph. Besøkt 26. september 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]