Rollefigurer i The Blacklist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

The Blacklist er et amerikansk krimdrama som hadde premiere på NBC den 23. september 2013. Den profilerte kriminelle og tidligere offiseren i United States Navy, Raymond "Red" Reddington (James Spader), overgir seg frivillig til FBI etter å ha vært på rømmen i flere tiår. Han forklarer at han har laget en liste over de farligste kriminelle i verden, og er villig til å hjelpe FBI i bytte mot amnesti. Han insisterer på å få jobbe med en ny FBI-agent med fokus på gjerningsmannsprofilering, Elizabeth Keen (Megan Boone). Diego Klattenhoff, Ryan Eggold og Harry Lennix er også medvirkende. Pilotepisoden ble skrevet av Jon Bokenkamp og regissert av Joe Carnahan.[1] Ledende produsenter for serien inkluderer Bokenkamp, John Eisendrath og John Davis, for Sony Pictures Television, Universal Television, og Davis Entertainment. Den femte februar 2015 ble en tredje sesong bestilt, med premiere den 1. oktober 2015.[2] hvor Hisham Tawfiq skulle spille en større rolle.[3]

Hovedrolleoversikt[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rollefigur Stilling Sesonger
1 2 3
James Spader Raymond Reddington Informant, FBI Hovedrolle
Megan Boone Elizabeth Keen Spesialagent, FBI Hovedrolle
Diego Klattenhoff Donald Ressler Spesialagent FBI
Direktør for Avdeling for Antiterrorisme, FBI
Hovedrolle
Ryan Eggold Tom Keen Agent Hovedrolle
Parminder Nagra Meera Malik Feltagent, CIA Hovedrolle
Harry Lennix Harold Cooper Direktør for Avdeling for Antiterrorisme, FBI Hovedrolle
Amir Arison Aram Mojtabai Dataspesialist, FBI Mindre rolle Hovedrolle
Mozhan Marnò Samar Navabi Agent, Mossad Hovedrolle
Hisham Tawfiq Dembe Zuma Reddingtons livvakt Mindre rolle Hovedrolle


Hovedroller[rediger | rediger kilde]

Raymond Reddington[rediger | rediger kilde]

Spilles av James Spader

Raymond "Red" Reddington er en tidligere statsansatt agent, tidligere medlem av den amerikanske marine, og nummer fire på FBI's Most Wanted List.[4] Han har tidligere jobbet med kontraspionasje, og var på vei til en forfremmelse til Admiral da noe skjedde på en reise hjem for juleferie. Han har fått kallenavnet "the concierge of crime", og er kjent for å være mellommann i avtaler mellom forbrytere. Han overgir seg frivillig til FBI, og deler informasjon fra en liste over kriminelle han kaller for The Blacklist: farlige forbrytere som er så forsiktige at FBI ikke engang vet om deres eksistens. Han beveger seg i et etisk og moralsk gråområde, og drar personlig nytte av kriminelle handlinger (som utpressing, forfalskning, tortur og mord) for det han mener er "fellesskapets beste". Han utnytter sin avtale med FBI for å fremme sin personlige agenda; det viser seg at han trenger hjelp for å finne Berlin, en mystisk skikkelse som har angrepet Reddingtons organisasjon.

Han har en interesse i Elizabeth Keen som ikke blir forklart, og beskytter henne derfor uansett hva det koster ham. Han vet også personlige hemmeligheter om henne som hun aldri har delt med noen. Av ukjente årsaker er hennes minner om en husbrann hun var fanget i som liten avsperret. Det er ofte hintet til at Reddington er Keens biologiske far, men det legges aldri frem noe bevis for dette, og Reddington selv benekter det når han blir konfontrert. Han påstår derimot at han kjenner begge foreldrene hennes godt. Det avsløres senere at Red blokkerte Liz sin hukommelse for hennes egen sikkerhet; hun får senere hukommelsen tilbake og husker at faren angrep moren hennes da hun var liten, og Liz skjøt og drepte ham. Red forklarer at han ikke ville at Liz skulle ende opp som han, og at alt han har gjort var for å hindre nettopp det.

Etter at Alan Fitch dør oppstår det en konflikt mellom Reddington og Direktøren, den nye lederen for Kabalen. Direktøren tror ikke at Reddington har noe som kalles for Fulcrum, en utpressingsfil som Reddington har brukt som sitt trumfkort for at Kabalen ikke kan drepe ham. I respons begynner Reddington å lete etter Fulcrumen, og finner etter hvert det han trenger for å dekryptere filen. Når Red til slutt innrømmer at han ansatte Tom Keen for å overvåke Liz gir hun Fulcrumen til han, like før han blir skutt av Direktørens agenter. Han overlever, og fortsetter med å prøve å hindre Liz fra å finne ut mer om moren sin. Da Kabalen satte Liz opp som den skyldige i mordet på senator Hawkins slo Reddington tilbake ved å samle 11 av verdens mest anerkjente journalister, og gav dem all informasjonen han fant på Fulcrumen. Han hjalp senere Liz å rømme etter at hun drepte Tom Connolly.

Elizabeth Keen[rediger | rediger kilde]

Spilles av Megan Boone

Elizabeth Scott Keen er en gjerningsmannsprofilør for FBI. Ifølge Reddington og FBI ble hun født Masha Rostova i Moskva. Moren, Katarina Rostova, er en russisk spion som av de fleste blir sett på som en myte. Elizabeth har en mystisk og traumatisk fortid: et arr på håndleddet hennes stammer fra en brann hun ble fanget i som barn, og det eneste hun husker av sin far er at han reddet henne fra brannen. Reddington innrømmer at han blokkerte minnene hennes. Hun får etterhvert hukommelsen tilbake, og husker at hun drepte faren sin for å beskytte sin mor. Reddington har prøvd å beskytte henne fra hennes egne minner.

Hun er den eneste personen Reddington er villig til å arbeide med. Det blir ikke forklart hvorfor, men hun får høre at det har noe med hennes savnede far å gjøre. Mens hennes adoptivfar ligger døende på sykehuset insisterer han til Red at Liz fortjener å vite, men Red dreper ham for å hindre at Liz får vite sannheten. Hun utvikler etter hvert et nært forhold til Reddington mens de to jobber sammen. Hennes tidligere idylliske ekteskap med Tom Keen viser seg å være lite mer enn en dekkhistorie for Tom Keen, som viser seg å være en agent, betalt for å overvåke henne. Hun holdt Tom fanget på et forlatt skip i flere måneder for å forhøre ham. Etter hvert blir hun tvunget til å slippe ham fri i bytte mot informasjon om hvor Berlin befinner seg, etter at han dreper havnesjefen, Eugene Ames.

Lokalt politi etterforsker mordet på Ames, og får nok bevis til å arrestere Liz for å være involvert, men hun blir reddet av Reddington, Cooper, AG Connoly og Tom Keen. Hun finner også ut at hun er nøkkelen til å åpne Fulcrumen, og at hun uten å være klar over det har hatt Fulcrumen siden hun var et barn. Med hjelp fra Leonard Caul får hun dekryptert innholdet, og konfronterer Direktøren med det. Etter dette blir hun uten å være klar over det infisert av Kabalen med et spesiallaget kjemisk våpen, og lurt til å infisere målet deres, Senator Hawkins. Hun blir fremstilt som Hawkins sin morder, og en russisk spion. Etter hun finner ut at Tom Connolly jobber for Kabalen, og lurte Cooper til å tro at han hadde kreft, blir Liz satt på FBI's Ten Most Wanted, og blir en rømling.

Donald Ressler[rediger | rediger kilde]

Spilles av Diego Klattenhoff

Donald Ressler er en agent i FBI som alltid følger prosedyre. Han tilbrakte fem år i FBI på å spore ned Reddington, som endte med at hans forlovede gjorde det slutt. Han hater å måtte jobbe med en forbryter som Reddington, men anerkjenner at hans samarbeid leder til gode resultater. Til å begynne med viser han mistillit overfor Elizabeth Keen og hennes kobling til Reddington, men lærer etter hvert å respektere henne og jobbe med henne. Etter at han ble skutt av Anslo Garrick ble han sammen med sin tidligere forlovede, Audrey Bidwell, igjen. Hun ble skutt av Mako Tanida, og Ressler finner etterpå ut at hun var gravid med hans barn. Han utvikler en avhengighet til smertestillende, men klarer med tid å komme over det.

Etter at Cooper mister stillingen som Direktør for Antiterror i FBI, blir Ressler forfremmet til leder av Wright. Når Liz rømmer etter å ha drept Tom Connolly prøver Ressler å få henne til å overgi seg, og forteller henne at han blir nødt til å ta opp jakten på henne om hun ikke gjør det.

Tom Keen[rediger | rediger kilde]

Spilles av Ryan Eggold

Thomas Vincent Keen, født Jacob Phelps (Blacklister #7), er Elizabeths ektemann og en lærer i grunnskolen. Det viser seg senere at han er en agent som jobber for Berlin. Når han først konfontreres av Elizabeth insisterer Tom på at han var ansatt for å beskytte henne, og at Reddington ikke er det hun tror han er. Elizabeth skyter ham og får det til å se ut som om han er død, men holder ham fanget på en forlatt båt i flere måneder for å presse ham for informasjon. Når hun nesten blir oppdaget av havnesjefen redder Tom henne ved å kvele ham. Som takk slipper Elizabeth Tom løs. Tom møter senere Reddington, noe som avdekker at de to tidligere har jobbet sammen. Tom ble ansatt da han var 14 år av en Blacklister kjent som Majoren (Lance Henriksen) på grunn av hans ekstreme talent og sosiopatiske tendenser. Reddington overtok ham fra Majoren for å sette ham i kontakt med Elizabeth, men Berlin fant ut av det og doblet summen Reddington hadde tilbudt. Etter at Tom slapp fri fra Liz tok han kontakt med Majoren for et nytt oppdrag, hvor han opptrer som en nynazist som selger narkotika og våpen i Dresden under navnet Christof Mannheim. Før han tar på seg det nye oppdraget tar han kontakt med Elizabeth, og forklarer at han har utviklet ekte følelser for henne i løpet av deres ekteskap, som kompliserer ting videre for både Majoren og Reddington, da det viser seg at dette var motivet for å ha drept havnemesteren. Når det viser seg at bevisene peker mot Elizabeth for drapet prøver Reddington og Ressler å hente Tom ut fra Tyskland for å renvaske henne. Han nekter til å begynne med, men ombestemmer seg senere og tar på seg skylden. Med hjelp fra Assistant Attorney General "Smiling Tommy" Connolly klarer Reddington å feie hele rettssaken unna, Elizabeth blir renvasket og Toms eksistens blir fjernet. Majoren ser på Tom som et stort risikoelement i etterkant av det som har skjedd, og prøver å skyte ham, men tyskerne han har jobbet med som Mannheim får tak i ham først. Tom og Majoren klarer å slippe unna med livet i behold, men Majoren ønsker fremdeles å drepe Tom. I desperasjon prøver Tom å overtale Elizabeth til å gi ham passene han hadde gjømt i leiligheten de to delte. I bytte mot passene overtaler hun Tom til å fortelle om hans forhold til Reddington, og avslører at hun alltid visste at på et nivå var kjærligheten mellom Tom og Liz ekte.

Meera Malik[rediger | rediger kilde]

Spilles av Parminder Nagra

Meera Malik er en feltagent for CIA som tjente som Reddingtons personlige livvakt etter ordre fra Dian Fowler. Ikke mye er kjent om Malik annet enn at hun er en CIA-agent som har etterforsket Reddington, og at hun har to barn. Det viser seg at hun uten å ha vært klar over det har delt informasjon til terroristen Anslo Garrick etter ordre fra en ukjent aktør. Reddington finner ut av dette og tvinger henne til å hjelpe med å finne den ansvarlige. I sesongfinalen av den første sesongen, «Berlin: Conclusion», blir hun drept i en nattklubb av en rømt fange som kutter halsen hennes.

Aram Mojtabai[rediger | rediger kilde]

Spilles av Amir Arison

Aram Mojtabai er en rar, men dyktig tekniker som ofte hjelper FBI. Han har tidligere jobbet for NSA.

Samar Navabi[rediger | rediger kilde]

Spilles av Mozhan Marnò

Samar Navabi er en Mossad-agent fra Iran. Hun er en dyktig forhører. Hennes første opptreden er i den første episoden av den andre sesongen, «Lord Baltimore», hvor hun fanger og forhører Reddington. Hun blir senere med i arbeidsgruppen i FBI som jobber med "The Blacklist". Det er ukjent hvorfor hun jobber med Reddington.

Harold Cooper[rediger | rediger kilde]

Spilles av Harry Lennix

Harold Cooper er tidligere assisterende direktør for FBIs avdeling for antiterror, og tidligere leder for en hemmelig arbeidsgruppe i FBI som jobber med å innhente forbryterne på The Blacklist. Hans karriere i byrået var på vei oppover, men hans posisjon ble ofte truet av Reddingtons handlinger. Han hadde en spesiell interesse i Reddington sin fortid, og går med på flere av hans uvanlige forespørsler for å forstå ham bedre. Han ble angrepet av Berlins agenter på slutten av sesong 1, og endte opp i et koma.

Innen sesong 2 hadde Cooper våknet opp fra koma, men blir i episode «T. Earl King VI» fortalt at han har en svulst i hjernen som ikke kan opereres. Takket være eg god venn, Attorney General Connolly, blir han med i prøveløpet for en ny medisin. Dette fører til at han må bevege seg i et etisk gråområde ved å gjøre tvilsome oppdrag for Connolly for å ikke miste tilgang til medisinen. Han konfronterer Connolly, som innrømmer at han har manipulert Cooper på vegne av Kabalen. Han presser Cooper til å hjelpe dem, og sier at han vil ødelegge ikke bare hans liv, men også han kones, om han ikke samarbeider. Cooper forteller Reddington om situasjonen, og de to prøver å bruke Coopers forhold til Connelly mot Kabalen. Når Liz blir satt opp som Senator Hawkins morder nekter Cooper tvert å hjelpe Kabalen, og blir som følge av dette satt på administrativ permisjon av Connolly. Etter at Liz finner papirer som peker mot at Coopers lege jobber for Kabalen, konfronterer Cooper legen for så å finne ut at han aldri hadde kreft, og at det hele var en av Kabalens løgner. Etter å ha sett Liz drepe Connolly sier han at hun må rømme. I slutten av den andre sesongen gir han fra seg skiltet sitt, og ser ut til å bli arrestert av FBI.

Dembe Zuma[rediger | rediger kilde]

Spilles av Hisham Tawfiq

Dembe er Reddingtons lojale livvakt, sjåfør, altmuligmann og fortrolige venn. Han blir introdusert som en muslim som pleide å være en frihetskjemper i Sør-Sudan. I episoden «The Mombasa Cartel» blir det vist at han var den yngste sønnen av en bonde som het Samwel Zuma. Etter å ha rapportert noen medlemmer av en organisasjon som drev med tjuvjakt, "The Mombasa Cartel", til myndighetene dreper kartellet Dembes familie, og selger ham til menneskesmuglere. På et punkt var han eid av Eberhardtkartellet. Han tilbrakte åtte år som en slave, frem til han var 14 år, da Reddington fant ham halvdød og lenket til et rør i kjelleren i et bordell i Nairobi. Reddington tok seg av ham og sørget for at han ble frisk og fikk seg en utdannelse. Dembe fikk seg etter hvert en Bachelor i engelsk litteratur, lærte seg fire språk flytende samt å kommunisere på seks andre språk. Han snakker sjelden, og unngår kommunikasjon når han ikke er sammen med Reddington.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NBC Reveals Its 2013–14 Primetime Schedule» (engelsk). The Futon Critic. 12. mai 2013. Besøkt 5. september 2015. 
  2. ^ Bibel, Sara (5. februar 2015). «'The Blacklist', 'Chicago Fire', 'Chicago P.D.', 'Grimm' & 'Law & Order: SVU' Renewed by NBC». TV by the Numbers (engelsk). Arkivert fra originalen 6. februar 2015. Besøkt 5. september 2015. 
  3. ^ Andreeva, Nellie. «‘The Blacklist’ Promotes Hisham Tawfiq To Series Regular For Season 3». Deadline (engelsk). Besøkt 6. september 2015. 
  4. ^ Hinckley, David (1. oktober 2013). «'The Blacklist's' James Spader unsure how series' key relationship will develop». Daily News (engelsk). Besøkt 9. september 2015. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]