Hopp til innhold

Rodney «Gipsy» Smith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rodney «Gipsy» Smith
Født31. mars 1860[1]Rediger på Wikidata
Storbritannia
Død4. aug. 1947[1]Rediger på Wikidata (87 år)
Atlanterhavet
BeskjeftigelseKapellan, predikant Rediger på Wikidata
GravlagtFresh Pond Crematory and Columbarium[2]
Medlem avFrelsesarmeen

Gypsy Smith på Manhattan, 1918

Rodney «Gipsy» Smith (født 31. mars 1860 i Epping Forest i England, død 4. august 1947 til havs under atlanterhavsoverfart) var en britisk evangelist som i over 70 år dro rundt på vekkelsesturneer i USA og Storbritannia. Han var en av de første som sluttet seg til Frelsesarmeen.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Rodney Smith vokste opp fullstendig uten skolegang, i en fattig men kjærlig familie som livnærte seg ved å selge kurver, klesklyper og gjenstander tilvirket av tinn. Han tilhørte Romfolket, og mistet tidlig sin mor i kopper.

Faren Cornelius Smith havnet til stadighet i fengsel for ulike lovbrudd. Men under ett av disse fengselsoppholdene gjorde fengselsprestens forkynnelse inntrykk på ham, og Cornelius og brødrene hans omvendte seg en tid etter på et vekkelsesmøte. Disse «omvendte sigøynerne» («The Converted Gypsies») ble et begrep og et fenomen, og fra 1873 av var de engasjert i en rekke evangelistiske kampanjer.

Rodney Smith selv var 16 år da han omvendte seg i 1876. Han lærte seg på egen hånd å lese og skrive.

Forkynner

[rediger | rediger kilde]

Han begynte tidlig å holde prekener. Når han møtte folk sang han ofte salmer for dem, og han ble kjent som «den syngende sigøynergutten» («the singing gypsy boy»). I 1877, da han var 17 år gammel, sa Rodney Smith ja til å bli evangelist for William Booth, som få år tidligere hadde etablert den menigheten som fra 1878 av skulle bli hetende Frelsesarmeen.

Han tjente Booth og hans menighet i seks år, men i 1882 mottok Rodney og hans kone i strid med Frelsesarmeens reglement noen gaver som førte til at de ble ekskludert fra menigheten.

Rodney Smith fortsatte imidlertid som metodist-forkynner, og holdt vekkelsesmøter både i Storbritannia og USA. På begge sider av Atlanteren oppsøkte han flittig sigøynerleirer på sine vekkelsesturneer, og han brøt ofte og gjerne ut i spontan salmesang for å fremme sitt budskap.

Under første verdenskrig tjente han som predikant for de britiske militære troppene i Frankrike, og var ofte langt fremme ved frontlinjen. Denne krigstjenesten førte til at kong Georg VI utnevnte ham til ridder av Order of the British Empire.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Discogs, oppført som Gypsy Smith, Discogs artist-ID 940380, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Find a Grave[Hentet fra Wikidata]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Den norske forfatteren Clara Thue Ebbell utga i 1937 boken Sigøyneren Gipsy Smith" om evangelistens liv og virke.