Rochemelon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rochemelon
Rocciamelone.jpg
Rochemelon sett fra Rocca Sella i Italia
Høyde3 538 moh.
Primærfaktor283 meter
LandFrankrike Frankrike og Italia Italia
FjellrekkeDe graiiske Alpene
FørstebestigningBonifacius Rotarius (1358)

Rochemelon
45°12′14″N 7°04′38″Ø{{#coordinates:}}: kan ikke har mer enn én primærtagg per side

Rochemelon (eller Roche Melon), Rocciameloneitaliensk, er et fjell i De graiiske Alpene på grensen mellom Frankrike og Italia med en høyde på 3 538 meter over havet. Fjellet ligger 50 km vest for Torino. Rochemelon er det første fjellet i Alpene en vet som noen nådde toppen av.

Bonifacius Rotarius (fra Asti) klatret til toppen av fjellet 1. september 1358 for å sette fra seg et lite metallbilde av jomfru Maria, som takknemlighet for at han hadde overlevd fangenskap i Det hellige land under korstogene.

Toppen av Rochemelon er målet for en tradisjonell pilegrimstur hvert år den 5. august. En tre meter høy statue av jomfru Maria ble reist her i 1899.

Landegrensen mellom de to landene følger i dette området ikke nøyaktig vannskillet, og fjelltoppen ligger helt på den italienske siden, og det samme gjør toppen av isbreen glacier de Rochemelon. Isbreen dekker et område på om lag 4 km² og utgjør det eneste italienske området som er en del av nedslagsfeltet til Rhône.

Siden det er lett å nå fjellet (starten av stien opp til toppen er bare en 90 minutters kjøretur fra Torino) og har en stor høyde med flott utsyn, er fjellet et av de mest besøkte i Alpene.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]