Roberto D’Aubuisson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Roberto D’Aubuisson
FødtRoberto d'Aubuisson Arrieta
23. aug. 1944Rediger på Wikidata
Santa TeclaRediger på Wikidata
Død20. feb. 1992[1]Rediger på Wikidata (47 år)
San SalvadorRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
Utdannet ved Western Hemisphere Institute for Security CooperationRediger på Wikidata
Barn Roberto José d'Aubuisson Munguía, Eduardo d'Aubuisson MunguíaRediger på Wikidata
Parti Partito Nazionale Fascista (1981–)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet El SalvadorRediger på Wikidata
Gravlagt Uyuni Railway Scrap YardRediger på Wikidata

Roberto D'Aubuisson (født 23. august 1944 i Santa Tecla i El Salvador, død 20. februar 1992 i San Salvador) var en offiser og politiker i El Salvador. Han var grunnlegger av Alianza Republicana Nacionalista (ARENA), som han ledet fra starten til 1985. Han ble kjent som «Chele» og ble av motstanderne anklaget for å være den som organiserte og ledet dødsskvadronene som torturerte og drepte tusenvis av sivile før og under borgerkrigen i El Salvador.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Roberto D'Aubuisson ble født i Santa Tecla, i departementet La Libertad. Han fullførte det nasjonale militærakademiet i 1963. Etter å ha studert radiokommunikasjon på School of the Americas i 1972 gikk han inn i den militære etterretningstjenesten. Både før og under borgerkrigen, fra 1978 til 1992, kommanderte han tropper som av venstresiden ble anklaget for å være dødsskvadroner.

Den 7. mai 1980, seks uker etter at erkebiskop Óscar Romero ble myrdet, ble Roberto D'Aubuisson og en gruppe sivile og soldater arrestert på en bondegård. Han gikk i eksil i Guatemala, men press og trusler om terror fra høyresiden gjorde at han kom tilbake. Siden opptrådte han jevnlig på høyresidens TV, hvor han i sine taler anklaget den revolusjonære juntaen og spesielle fiender, disse spesielle fiendene ble ofte drept etter sendingene.

Alianza Republicana Nacionalista[rediger | rediger kilde]

Hans motstand mot juntaen ga ham internasjonal berømmelse. Han grunnla Alianza Republicana Nacionalista i 1981 og hevdet i sine taler at juntaen var en marxistisk trussel mot landet og at det var nødvendig å drepe to til tre hundre tusen mennesker for å få fred i landet.

Trass i påstander om valgfusk og politisk vold vant ARENA valget 28. mars 1982 med 19 av 60 plasser og støtte fra 17 politikere fra andre partier. De valgte Álvaro Magaña som midlertidig president og D'Aubuisson som president for den lovgivende forsamling. Juntaens regjering brøt sammen i mai. Han førte så valgkamp for å bli president i 1984, men tapte for José Napoleón Duarte fra det kristeligdemokratiske partiet med 46 mot 54 prosent av stemmene. I 1985 tapte ARENA flertallet i den lovgivende forsamling. Roberto D'Aubuisson gikk av som leder for ARENA og Alfredo Cristiani ble partileder. Ved presidentvalget i 1988 ble han valgt til president.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Roberto D'Aubuisson døde i 1992 av spiserørskreft som han flere ganger hadde vært i USA for å få behandling for. Han ble aldri anklaget for noen av sine forbrytelser.

Han blir omtalt som en mann som var glad i landet sitt og som ville bli kvitt kommunistene som hatet El Salvador. Men Bill Clinton omtalte ham så tidlig som ved presidentvalget i 1984 som en «patologisk morder», og flere undersøkelseskommisjoner peker på ham som den som ga ordre om å drepe erkebiskop Romero. Mange salvadoranere ærer likevel hans minne, og president Antonio Saca lovet 20. januar 2007 å føre ARENA videre basert på den ideologiske arv fra grunnleggeren. Partiet har imidlertid ikke klart i å utnevne ham til en æret borger av El Salvador på grunn av protester fra kirkeledere og menneskerettighetsforkjempere, og man har heller ikke klart å kalle opp noen gater eller plasser etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Roberto d' Aubuisson, Munzinger IBA 00000017304, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]