Robert de Sorbon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert de Sorbon
Robert Sorbon, docteur et instituteur de la Maison et Société de Sorbonne. D'après une médaille du temps, déposée à la bibliothèque de la même société.jpg
Født9. oktober 1201Rediger på Wikidata
SorbonRediger på Wikidata
Død15. august 1274Rediger på Wikidata (72 år)
ParisRediger på Wikidata
Beskjeftigelse TeologRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata

Robert de Sorbon (født 9. oktober 1201 i Sorbon i Frankrike, død 15. august 1274 i Paris) var en fransk teolog og katolsk prest som grunnla collège de Sorbonne, som gav universitetet i Paris sitt uformelle navn Sorbonne.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Robert de Sorbon kom fra en fattig familie i Ardennene, sluttet seg til den geistlige stand og studerte i Reims og Paris.

I kongens nærhet, skolegrunnlegger[rediger | rediger kilde]

Han ble lagt merke til ved sin fromhet, og dette trekket var en viktig grunn til at hertugen av Artois og kong Ludvig IX av Frankrike ble hans beskyttere. Omkring 1251 ble han kannik i Cambrai. Kort etter fikk han kannikembede i Paris.

Omkring år 1253 begynte han å undervise. I 1257 åpnet han Maison de SorbonneMontagne Sainte-Geneviève i Paris som et lærested som skulle utdanne et tyvetalls fattige studenter i teologi. Kongen gav lærestedet økonomisk støtte, og pave Alexander IV godkjente det i 1259. Med tiden vokste lærestedet til et større sentrum for utdannelse, og ble spiren til det som senere ble kalt Universitetet i Paris. Robert de Sorbon var dets kansler, og underviste og preket der fra 1258 og frem til sin død i 1274.

I 1258 ble han kongens skriftefar, og ble også en av hans nærmeste rådgivere. Han var venn av Jean de Joinville, skjønt de to konkurrerte med hverandsre om kongens gunst. Kongen skjenket han i 1258 og 1263 ytterligere to hus, som han innrettet som kollegier for filosofi og andre humanistiske fag.

I 1266 ble han utnevt til erkediakon i Laon.

Biblioteket ved Universitetet i Reims, som åpnet i 2006, er oppkalt etter Robert de Sorbon.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • A. L. Gabriel: The Paris Studium: Robert of Sorbonne and His Legacy, 1992
  • Robert de Sorbonne. "Statutes for a College", in The Portable Medieval Reader editedy by James Bruce Ross and Mary Martin McLaughlin. ISBN 978-0-14-015046-9