Robert I av Normandie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert I av Normandie
Robert magnificent statue in falaise.JPG
Robert den praktfulles statue i Falaise.
FødtRobert
ca. 22. juni 1004Rediger på Wikidata
NormandieRediger på Wikidata
Død3. juli 1035Rediger på Wikidata (31 år)
Nikea, BityniaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse MilitærRediger på Wikidata
Embete
Ektefelle Herleva[1][2]Rediger på Wikidata
Partner(e) HerlevaRediger på Wikidata
Far Rikard II av Normandie[1]Rediger på Wikidata
Mor Judith av Bretagne[1]Rediger på Wikidata
Søsken Eleanora av Normandie, Alice of Normandy[1], Mauger, William of Talou, Rikard III av NormandieRediger på Wikidata
Barn Vilhelm I av England, Adelaide av NormandieRediger på Wikidata

Robert I av Normandie (født ca. 1000/1010, død 3. juli 1035 i Nikaia i Østromerriket), også kalt for «den praktfulle» (fransk «le Magnifique») på grunn av sin forkjærlighet for stas og pynt, men også kalt for «Djevelen», var sønn av Richard II av Normandie og Judith, datter av Conan I av Bretagne.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Greve av Hiémois 1026[rediger | rediger kilde]

Da hans far døde etterfulgte hans eldre bror Rikard III faren som hertug, mens Robert selv ble greve av Hiémois. Da Rikard døde året etter ble det mistenkt at Robert hadde fått Rikard drept, derfor tilnavnet «Djevelen», «Robert le diable». Han er noen ganger identifisert eller forvekslet med den legendariske Robert Djevelen.

Hertug av Normandie 1027[rediger | rediger kilde]

Robert ble så hertug av Normandie, i 1027. Han hjalp kong Henrik I av Frankrike mot dennes opprørske bror og mor, og for denne hjelpen fikk han området Vexin. Han grep også inn i hendelsene i Flandern, støttet engelske Edvard Bekjenneren, som da var i eksil ved Roberts hoff i Normandie, og støttet monarkiske reformer i Normandie.

Med sin elskerinne Herleva av Falaise, ble han far til to barn:

Etter å ha gjort sin uekte sønn Vilhelm til sin arving, dro Robert II på pilegrimsferd til Jerusalem. I henhold til Gesta Normannorum Ducum reiste han om Konstantinopel, nådde Jerusalem og døde på tilbaketuren i Nikaia, som sannsynligvis er dagens İznik i Tyrkia, den 2. juli 1035. Noen kilder har oppgitt at hans død skyldes forgiftning, og at den skjedde den 1. eller den 3. juli.

Hans sønn Vilhelm, da omtrent åtte år gammel, etterfulgte ham.

I henhold til historikeren William av Malmesbury sendte Vilhelm en gang rundt 1086 en delegasjon til Konstantinopel og Nikaia for å frakte farens lik tilbake for å bli gravlagt i Normandie. Tillatelse ble gitt, men etter å ha reist så langt som til Puglia i Italia på tilbaketuren fikk de høre at Vilhelm selv hadde dødd i mellomtiden. De besluttet da å gravlegge Roberts lik i Italia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage person ID p10217.htm#i102167, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 Rikard III 
Hertug av Normandie
Etterfølger:
 Vilhelm II