Robert Grant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Sir Robert Grant.

Robert Grant GCH (født 1779, død 9. juli 1838) var en britisk advokat, politiker og salmedikter.

Han ble født i India som sønn av Charles Grant, styreleder for Honourable East India Company, og yngre bror av baronen Charles Grant. De returnerte hjem til England sammen med faren i 1790, og de to brødrene begynte som studenter på Magdalene College, Cambridge i 1795. I 1801 var Charles fjerde wrangler og senior Chancellor’s medaljør mens Robert var tredje wrangler og andre Chancellor’s medaljør.[1] Det var en enestående prestasjon at to brødre var så fremtredende i hederen som ble delt ut det samme året.

Robert fikk jobb med skranken samme dag som broren, 30. januar 1807, og begynte virket som King’s Sergeant i retten i Duchy of Lancaster og en av dem som var ansvarlige for konkurser. Han ble valgt til Member of Parliament for Elgin Burghs i 1818, og for Inverness Burghs i 1826. Den siste valgkretsen representerte hani fire år. I 1830 og 1831 ble han valgt inn for Norwich, og i 1832 for Finsbury. Robert Grant kjempet iherdig for å avskaffe de juridiske begrensningene som lå på jødene, og fikk to ganger gjennom lovendringer rundt dette temaet i House of Commons. Begge gangene ble lovendringene avslått av Upper House, som ikke vek i spørsmålet før i 1858, tjue år etter Grants død. I 1832 ble han Judge Advocate General, og i 1834 ble han utnevnt til guvernør av Bombay og Royal Guelphic Order. Han døde i 1838.

I sine yngre dager publiserte Grant et essay om handel og styresett i India og en skisse over den tidlige historien til British East India Company. Han var også forfatter av en samling åndelige dikt, som ble redigert og utgitt av broren hans etter hans egen død. Denne samlingen inneholder salmer som har funnet vei inn i moderne salmesamlinger. Hans mest kjente salme, som fremdeles er i bruk i dag, er «O Worship the King», som er basert på Salme 104. Denne salmen er også med i Norsk Salmebok under navnet «Kom tilbe med fryd».

Det eldste medisinske fakultetet i Mumbai, Grant Medical College, er oppkalt etter Sir Robert Grant. Grant Road og Grant Road Station i også oppkalt etter han.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Det forente kongerikes parlament
Forgjenger :
Patrick Milne


Member of Parliament for Elgin Burghs
1818–1820
Etterfølger :
Archibald Farquharson
Forgjenger :
George Cumming


Member of Parliament for Inverness Burghs
1826–1830
Etterfølger :
John Baillie
Forgjenger :
William Smith
Johnathan Peel


Member of Parliament for Norwich
18301832
Etterfølger :
Viscount Stormont
James Scarlett
Forgjenger :
Ny valgkrets


Member of Parliament for Finsbury
18321834
Etterfølger :
Thomas Slingsby Duncombe
Robert Spankie