Hopp til innhold

Roaring forties

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Clipper-ruta benyttet «the roaring forties» på vei fra Europa til Australia.
Seilskip i «The Roaring forties»

Roaring forties («de brølende førtiene») er havområdet på den sørlige halvkule mellom 40. og 50. breddegrad. Her blåser det sterk og stabil vind fra vestlig kant siden det er få landmasser som hindrer luftstrømmen, slik man har på samme breddegrader på den nordlige halvkule. Således har værstasjonen ved Port-aux-Français på Kerguelen, på ca. 49°S, en gjennomsnittlig vindhastighet som varierer fra 35 km/t (frisk bris) om sommeren til 41 km/t (liten kuling) om vinteren. Værstasjonen ligger forholdsvis beskyttet, så åpne havstrekninger har betydelig mer vind[1]

Området ble navngitt av sjøfolk i seilskutetiden og var til stor hjelp for handelsskip som seilte fra Europa til Ostindia eller Australia, og i nyere tid har området blitt utnyttet av verdensomseilere.

Vindbeltet «the roaring forties» er ikke stabilt. Det flytter seg sørover om sommeren og nordover om vinteren. Forholdene sør for 50°S er mye av de samme, selv om forholdene blir barskere nærmere Antarktis, både med kaldere vær og med kortere dager om vinteren. Disse havområdene kalles derfor på engelsk ofte «the furious fifties» (de rasende femtiene) og «Shrieking» eller «Screaming Sixties» (de hylende sekstiene).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]