Roald Stensby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Roald Stensby
Født24. september 1940Rediger på Wikidata
OsloRediger på Wikidata
Død25. juli 2018[1]Rediger på Wikidata (77 år)
Beskjeftigelse SangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
InstrumentVokal
Aktive år19591965
IMDbIMDb

Roald Stensby (født 24. september 1940 i Oslo, død 25. juli 2018[2]) var en norsk rockemusiker. I 1959 ble han først nr. to i Oslomesterskapet, og senere på året både norsk og nordisk mester i rock.[trenger referanse] Disse arrangementene, med tusenvis av tilskuere, ble arrangert på Jordal Amfi.[trenger referanse] Stensby fremførte Jerry Lee Lewis-låten «Breathless».[trenger referanse]

Sammen med Per «Elvis» Granberg og «Rocke-Pelle», tilhørte Stensby trioen som bidro til norsk rock på 1950-tallet og var blant de tre som først oppnådde å få utgitt egne plater.

SitatEtter min mening er han den beste rockesangeren Norden har hatt noen gang.Sitat
Tor Åge Bringsværd[3]

Det ble gitt ut en EP med Stensby før han ble innkalt til militærtjeneste høsten 1960. Da han ble dimittert var den første, norske rockebølgen allerede over. Egil Monn-Iversen hadde gitt ut «Heartbreak Hotel» med Elvis Presley i Norge,[4] og Stensby la inntil videre vokalistkarrieren på hylla.

Stensby begynte å synge i 1958 med bandet Rockin’ Jailers og senere med The Rockin’ Dukes. Det ble gitt ut et par singleplater med Stensby i 1963 («Vestens rose») og 1965 («Tindrende øyne»), men Stensby gjorde seg best på engelsk, og med disse utgivelsene sluttet platekarrieren hans.

I 2009 ble et portrett av ham brukt på frimerke fra Posten, sammen med Per «Elvis» Granberg, Per Harald «Rocke-Pelle» Hartvig og Jan Rohde.[2]

Utgivelsene fra 1950-tallet og noe uutgitt materiale fra Stensby er å finne på samlingene Norsk Rocks Skattkammer vol. 2 – Da rocken kom til Norge (Backstage Records) utgitt i mai 2003 og Norsk Rocks Historie Vol. 1 (NRK Universal Music, 2004).

Referanser[rediger | rediger kilde]