Risk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også RISK (Regulering av Inngangsverdi med Skattlagt Kapital)

Risk er et populært tur-basert brettspill, produsert av Parker Brothers (nå en del av Hasbro). Spillet ble funnet opp av den franske filmregissøren Albert Lamorisse, og ble gitt ut for første gang i 1957 som La Conquête du Monde (The Conquest of the World).

Risk blir spilt av to til seks spillere på et spillebrett med napoleonstidens politiske kart over jorda. Spillebrettet er delt opp i 42 territorier, som er fordelt på seks kontinenter. Spillerne kontrollerer hærstyrker, som brukes i et forsøk på å erobre territorier fra de andre spillere ved troppeslag som avgjøres ved terningskast. Målet med spillet er å få kontroll over alle territoriene eller «verdensherredømme», gjennom å eliminere alle de andre spillerne. Ved å bruke area movement, unngår Risk realistiske grenser, slik som størrelsen på verden og logistikken med lange felttog.

Det er kommet flere spesialutgaver av Risk, blant annet en Ringenes Herre-utgave hvor verdenskartet er byttet ut med et kart over Midgard.

Pc og videospill[rediger | rediger kilde]

Det er blitt gitt ut flere videospillutgaver av Risk, de første gitt ut til Commodore 64 i 1988[1] og til Macintosh (Mac) i 1989. Siden da har det kommet utgaver til PC, Amiga, Sega Genesis, PlayStation, PlayStation 2 og Game Boy Advance. Det siste spillet er Risk: Global Domination for PC og Mac. I tillegg er det gitt ut flere hundre uoffisielle Risk etterligninger, hvorav mange kan spilles via internett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Informasjon om Commodore 64-utgaven på Chronology of the Commodore 64 Computer Arkivert 15. mai 2008 hos Wayback Machine.; siste besøkt 20. august 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata