Risegrava

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Risegrava på Tomma i Nesna ligger rett ved veien mot Tomeide.

Risegrava på Tomma er en gravhaug fra vikingtida, plassert ved veien på Tomma i Nesna. Grava er nesten 20 meter i diameter og høyden cirka 2 meter. Den er en av de største rundhaugene i Nordland, og ligger strategisk plassert med utsikt over leia. Fra grava er det utsikt mot Lovund og Træna i nordvest og Dønna i sørvest. Risegrava er skiltet og tilrettelagt for besøk. Området heter Kvervan og ligger ved Tomeide mot Tomsvik.

Risegrava tilhører kategorien rundhauger. Navnet kommer av formen, på samme måte som langhauger sikter til lange hauger.

Fotgrøft kan skimtes på sørvest- og nordsiden av haugen. Fotgrøfter er en slags vollgrav rundt haugen og nokså vanlig rundt gravhauger.

Grava var engang rund, men er nå nærmest halvmånefomet. Hele den nordøstlige delen ble fjernet i forbindelse med uttak av masse til veien. Da grava ble rapportert inn av arkeolog Harald Egenes Lund i 1963 var skaden allerede skjedd. Risegrava ble registrert av arkeologer fra Vitenskapsmuseet i Trondheim i 1979 og kontrollert igjen i 1981. Den er automatisk fredet etter kulturminneloven. Selve haugen består av kuppelstein iblandet skjellsand. Den er bevokst med lyng og mose.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Vitenskapsmuseet i Trondheim (1984). Funn og fornminner i Nordland, søndre del, bind 2. Trondheim: Universitetet i Trondheim.