Ripsbuemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ripsbuemåler
Nomenklatur
Macaria wauaria
(Linnaeus, 1758)
Synonymi
Semiothisa wauaria, Itame wauaria
Populærnavn
ripsbuemåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektMacaria
Økologi
Habitat: løvskog, hager
Utbredelse: Europa

Ripsbuemåler (Macaria wauaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). I Norge er den vanlig nord for Nordland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 30 mm), slank, lysgrå måler som kjennes lettest på et hakeformede, mørke tverrbåndet midt i vingen. Forvingen er ikke innbuktet bak vingespissen. Vingens fremkant har fire flekker, de tre innerste er smale og brunsvarte. Den andre av disse flekkene er forlenget til et kraftig, brunsvart tverrbånd med en markert hake rundt vingens midtpunkt. Bak denne haken blir båndet utydelig. Tverrbåndene som går ut fra de andre flekkene er utydelige, ofte knapt synlige. Den ytterste flekken er ganske stor, rødbrun og trapesformet, vanligvis uten noe synlig tverrbånd. Bakvingens bakhjørne er ikke markert.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne artens larver lever på hagerips (Ribes rubrum), solbær (Ribes nigrum), stikkelsbær (Ribes uva-crispa) og andre ville og dyrkede arter i slekten Ribes. De blir sjelden mye tallrike at de gjør skade i Norge. De voksne målerne flyr om natten i juni – juli og kommer gjerne til lys. Denne arten overvintrer som egg på vertsbuskenes grener.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Ripsbuemåleren er europeisk. I Norge er den forholdsvis vanlig nord til det sørlige Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]