Ringkvistfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ringkvistfly
Ringkvistfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Xylena exsoleta
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: ringkvistfly
Hører til: Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Habitat:
Utbredelse: Palearktis

Ringkvistfly (Xylena exsoleta) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er meget sjelden i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Larve

Et stort (vingespenn 56 – 62 mm), kraftig, grått nattfly med smale forvinger. Den hviler med vingene rullet tett inntil kroppen og ligner da på en avbrukket kvist. Denne arten ligner mye på slektningen vanlig kvistfly (Xylena vetusta), men kan kjennes på at forvingene er mørkere uten et klart skille i farge mellom den fremre og bakre delen, at den har et tydelig ringmerke og at den har en pilformet, svart flekk som peker fra ytterkanten mot nyremerket, men ikke når fram til dette. Hodet, den fremste delen av forkroppen og bakkroppen er lyst gulbrune, ryggsiden av forkroppen (thorax) svartbrun. Forvingen er gulgrå med lys bestøvning og diffuse, mørke lengdestreker. Framkanten er noe mørkere enn resten. Nyre- og ringmerkene er tydelige, mørk-kantede, nyremerket er lyst i midten. Fra vingens ytterkant går det ut en pilformet, svart flekk som peker mot nedre del av nyremerket, men den når ikke fram til dette. Bakvingen er grå med gulaktig innerkant. Larven er naken, blågrønn med en rekke av åttetall-formede, svarte flekker på hver side av ryggen og en smal, gul lengdestripe under disse. Langs sidene har den en rødgul sidestripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på ulike slags lave planter. De voksne sommerfuglene flyr om natten i september – oktober før de overvintrer og flyr på ny i april.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Ringkvistflyet er utbredt i Nord-Afrika, Kanariøyene, Europa (inkludert Island), Midtøsten og Asia østover til Japan, sørover til Himalaya. I Norge er den bare funnet i nyere tid på Asmaløy i Hvaler, Østfold, men det finnes eldre funn fra Risør og Klepp i Rogaland. Den er listet som sårbar (V) på den norske rødlisten.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Ringkvistfly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Xylena exsoleta på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]