Ringkollen kapell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ringkollen kapell
Ringkollen kapell.JPG
Byggeår 1982
Arkitektur
Arkitekt Ivar Grev
TeknikkBindingsverk
ByggematerialeFuru
TakrytterJa, firkantet med pyramidetak som bærer et smijernsspir
SkipEnskipet
Kirkerommet
AlterSamtidig
Beliggenhet
Ringkollen kapell på Commons

Ringkollkapellet[1] eller Ringkollen kapell (også kalt Ringkollen sportskapell) er et lite sportskapell med rektangulært skip og sadltak, oppført i bindingsverk. Kapellet står på Ringkollen i Ringerike, på grensen til Nordmarka og midt i et yndet friluftsområde. Det står der den gamle Ringkollstua sto, og det ble innviet 9. oktober 1982. Kapellet eies av en stiftelse.

Kirkebygget[rediger | rediger kilde]

Helt siden 1960-tallet har det foreligget planer om et lite kapell på Ringkollen, men først etter at den gamle Ringkollstua brant i 1970 kom det fart i planene. Tegninger ble gjort av arkitekt Ivar Grev og kirken sto ferdig i 1982.

Kapellet er utvendig bekledt med tømmermannskleding og hver av langveggene har sju rektangulære vinduer. Både sør- og nordgavlene har åpent bislag med sadltak over og inngangsdør i begge ender. Midtre del av nordveggen åpner seg mot alterdelen, som har skrå sidevegger og rett bakvegg. På hver side av åpningen er nordveggen oppført i teglstein.

Innvending har kapellet åpen himling som er panelt, og trapp til kjeller og galleri. Fra forgangen bak alteret er det også dør til kjøkkenet i vest og et lite rom i øst.

Kapellet er innredet med benker, stoler og bord, og er holdt i trehvitt. Det har elektrisk lys og oppvarming. Vinduene har små blyinnfattede glass med toning. Til høyre for koret står det også et piano, og på galleriet, som har fremspring og brytning, står det harmonium.

Alteret er «bordformet». Alterbildet er et oljemaleri på lerret, malt av Bjarne Rise i 1981 [2].

Annet[rediger | rediger kilde]

Ringkollen kapell er annekskirke til Haug kirke og ligger i Haug prestegjeld. Den brukes både til gudstjenester og som kafé. Som kafé trekkes det et forheng foran koret.

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kartverkets Norgeskart. Besøkt 2017-04-27
  2. ^ http://www.nb.no/nbsok/nb/2238dbff96c99332ac6927659a88c124?lang=no#0Sigrid og Håkon Christie,« Norges kirker – Buskerud», bind 2, s. 197, ISBN 82-05-16315-4