Hopp til innhold

Ringeren i Notre Dame (1923)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ringeren i Notre Dame
orig. The Hunchback of Notre Dame
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerRomantikk / Drama / Skrekk
Utgivelsesår1923
Prod.landUSA
Lengde117 (94) min.
Språkstum (engelske mellomtitler)
Bak kamera
RegiWallace Worsley
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker

Ringeren i Notre Dame (originaltittel: The Hunchback of Notre Dame) er en amerikansk stumfilm fra 1923 regissert av Wallace Worsley med Victor Hugos roman av samme navn som forelegg. Hovedrollen som Quasimodo spilles av Lon Chaney.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien utspiller seg i Paris i år 1482. Quasimodo er en døv og halv-blind pukkelrygg som arbeider ved den berømte katedralen Notre Dame i Paris. Sjefen hans, en mann som heter Jehan, den onde broren til Notre Dame sin erkediakon Dom Claude. En kveld ønsker Jehan at Quasimodo skal kidnappe Esmeralda, en dansende sigøyner-jente. Politi-etterforsker Phoebus redder Esmeralda fra Quasimodo, og Phoebus blir betatt av Esmeralda. Til sin forferdelse får Jehan vite at Phoebus håper å gifte seg med Esmeralda, til tross for at han allerede er forlovet med Fleur de Lys.

Phoebus overtaler Esmeralda til å følge ham til en danse-ball. Men Esmeraldas adoptiv-far Clopin, ledsaget av hans tiggere, bryter seg inn på festlighetene og krever at Esmeralda skal returneres til ham. For å unngå blodsutgytelse sier Esmeralda at hun ikke hører hjemme blant aristokratiet. Men senere sender Esmeralda imidlertid en dikter, Pierre Gringoire, for å gi Phoebus et notat, og arrangere et møte ved Notre Dame for å si farvel til ham. Phoebus ankommer, men blir stukket i ryggen av Jehan. Etter at Esmeralda feilaktig blir dømt til døden for denne forbrytelsen, blir hun reddet fra galgen av Quasimodo og tatt med til katedralen. Senere den kvelden leder Clopin hele den kriminelle underverdenen for å storme katedralen. I mellomtiden blir Phoebus varslet og leder sine menn mot de kriminelle.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]