Rindal (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rindal
LandNorges flagg Norge
FylkeTrøndelag
KommuneRindal
Postnummer6657 Rindal
Areal0,86 km²
Befolkning715[a] (2023)
Bef.tetthet831,4 innb./km²
Høyde o.h.146 meter
Kart
Rindal
63°03′19″N 9°12′41″Ø

Rindal er et tettsted og administrasjonssenteret i Rindal kommune i som tilhører Trøndelag fylkeskommune og ligger i landskapet Nordmøre. Tettstedet har 715[1] innbyggere per 1. januar 2023, og består av selve sentrum, inkludert boligområdene Brandhaugen, Vestre, Nordre, Østre, Gjøåbakken og Kirklandet.

Statistisk sentralbyrå definerer ikke de sentrumsnære områdene Bjergen og Moan som en del av sentrum. Men medregnet dem har Rindal sentrum omtrent 800-900 innbyggere. Og hvis man drar en radius på 3 km fra Rindal, har man samlet 60 % av kommunens befolkning og vel 1 300 innbyggere. Totalt sett står befolkningsutviklingen stille i Rindal kommune, med verken vekst eller minking, mens det for tettstedet er en økning.

Kommunikasjon og transport[rediger | rediger kilde]

Rindal er lokalisert lengst øst i fylket, 145 moh, på Rindalsplatået med tette bånd til Sør-Trøndelag, noe som gjelder i alle sammenhenger. Tettstedet er meget sentralt plassert, med disse avstandene:

I tillegg er det henholdsvis 127 km til Midt-Norges største flyplass, Trondheim lufthavn, Værnes og 65 km til jernbanestasjon på Berkåk.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Rindal er det nest største tettsted på Indre Nordmøre, med handels- og servicenæringer, andre næringer, offentlig administrasjon og tjenesteyting, allsidig industri; særlig trevare- og næringsmiddelindustri og hotell.

Like utenfor tettstedet ligger Bjergen industriområde med trevarebedriftene Rindalshytter, Rindalslist, T-komponent, Bergmoen snekkerverksted og en Bygger'n-butikk, samt metallindustribedriften Alf Kvam og teknologibedriften El-Watch. I anordning til industriområdet ligger også Trollheimen motorsenter.

Like vest for sentrum finner du YX-bensinstasjon og fiskematprodusenten Norsk Kvalitetsmat.

Rindalstorget finner du blant annet Coop Prix, Coop Jernvare, Hjørnet Café, Sport1, Coop Elektro og altmuligbutikken Solhaug i første etasje, mens det i andre etasje er kontorer i tillegg til Vullum Design og TCM Rindal, sistnevnte en spesialist i kinesisk medisin.

I samme bygg finner du også Rindal sparebank og Rindal kommunehus.

På andre siden av torget ligger det gamle og ærverdige Gamle Rindal kommunehus, som har blitt nyoppusset og huser NAV.

Midt på torget står det en statue av den gamle verdensmesteren i langrenn og kombinert, Sigurd Røen samt fontene og benker.

Idrett og kultur[rediger | rediger kilde]

På Kirklandet ligger Rindal kirke, en korskirke i tømmer i nygotisk og sveitserstil, bygd 1874. Kirken er den største på Indre Nordmøre med 519 plasser.

Midt i tettstedet finner du flerbrukshuset Rindalshuset med idrettshall, skytehall, 2 styrkerom, klatrevegg, 4 garderober, solarium, basseng, badstu, kinosal (Attanova), studiesenter, kiosk, kontorfasiliteter og bibliotek. Et steinkast unna ligger Rindal barne- og ungdomsskole, Rindal barnehage, Rindal bygdemuseum og grusbane.

Her ligger også unike rekreasjons-, tur- og badeområdet Iggeltjønna m/ strand, flere stupetårn, brygge, scene, kiosk, sandvolleyballbane, utendørs grill og stier og veier rundt vannet på sommerstid. Mens det om vinteren er livlig skiaktivitet her. Med utgangspunkt i skistadion, når man et løypenett på 30 km av Rindals totale 100 km oppkjørte løyper, så dette er et fint utgangspunkt for rolige skiturer såvel som trening. Rindal er kjent som skibygda og huset før hele 3 skifabrikker; Rindalski, Troll-ski og Landsemski, sistnevnte reknet som en av verdens beste skiprodusenter fram til oppkjøpet fra Madshus på 1980-tallet. Den mest kjente løperen som gikk på Landsemski var nok Oddvar Brå. Det er planlagt nytt nasjonalt skimuseum i anslutning til Rindal bygdemuseum sitt område. Dette skal vise fram den rike tradisjonen til skibygda Rindal

Gressbanen Trollbanen ligger også på sentrum, lokalisert rett bak Rindalstorget.

IK Rindals-Troll hadde sitt tilhold på Rindal sentrum. Laget ble i 2013 slått sammen med IL Rindøl og Rindal FK til Rindal Idrettslag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]