Hopp til innhold

Riksesnipefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Riksesnipefamilien
Riksesnipe (Rostratula benghalensis)
Nomenklatur
Rostratulidae
Ridgway, 1919
Populærnavn
riksesnipefamilien,
riksesniper
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenVade-, måse- og alkefugler
UnderordenSnipefugler
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sør-Amerika, Afrika, Sørøst-Asia og Australia
Inndelt i

Riksesnipefamilien (Rostratulidae) er en liten familie som består av kun tre arter (tre taxa), som fordeler seg i to slekter. Artene finnes i Sør-Amerika, Afrika, Sørøst-Asia og Australia. Familien inngår som én av fem familier i gruppen snipefugler (Scolopaci), som er en underorden av ordenen vade-, måse- og alkefugler (Charadriiformes). Ifølge IUCNs rødliste er to av artene livskraftige og én sterkt truet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Riksesnipefamilien består av mellomstore vadefugler (19–28 cm), med store øyne, lange nebb, og relativt korte og brede vinger. Alle har er fjærdrakt som er mørk på oversiden og hvit på undersiden. Tegningene er relativt unisone, selv om utfargingen varierer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Artene er utbredt i den sørligste halvdelen av Sør-Amerika, i Afrika sør for Sahel, i Sør- og Sørøst-Asia, og i Øst- og Sørøst-Australia

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Kirwan & Bonan (2018).[1]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kirwan, G.M. & Bonan, A. (2018). Painted-snipes (Rostratulidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/52236 on 17 February 2018).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]