Rikard III av Normandie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rikard III av Normandie
Fødtca. 1001Rediger på Wikidata
Normandie
Død6. aug. 1027Rediger på Wikidata
Normandie
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleAdèle av Frankrike (1027–)[1]
FarRikard II av Normandie
MorJudith av Bretagne
SøskenAlice of Normandy
Eleanora av Normandie
Mauger
William of Talou
Robert I av Normandie
BarnNicolas of Normandy
Alix de Normandie
GravlagtKatedralen i Rouen

Rikard III av Normandie (født 997/1001, død 6. august 1027 i Rouen), hertug av Normandie, var den eldste sønnen til Rikard II som døde i 1026.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Omkring år 1020 ble Rikard sendt av sted av sin for med en stor hær å komme sivigerbroen Reginald I (den senere greve av Burgund) fra fangenskap. Han var blitt tatt til fange av biskop og greve Hugo av Chalon.[2]

Hertug[rediger | rediger kilde]

When Rikard II døde i august 1026 ble han, som eldste sønn, den neste hertug av Normandie, som Rikard III. Kort tid etter at han kom til makten gjorde hans bror Robert opprør mot ham. Robert var utilfreds med at det eneste han hadde å regjere over var provinsen Hiemois i randen av Normandie. Han innledet en beleiring av byen Falaise. Men opprøret slo feil - Rikard tok ham til fange. Etter at Robert hadde sverget ham troskap, slapp han ham imidlertid fri.

Rikard III selv var hertug i kun noen få måneder, og fikk aldri anledning til å prege hertugdømmet Normandie eller omgivelsene. Kort tid etter at han hadde oppløst sin hær og vendt tilbake til Rouen, døde han brått.

Dødsfall[rediger | rediger kilde]

Hans død så kort tid etter sin far var omgitt av omstendigheter som er blitt karakterisert som mystiske. Han var da bare tyve år gammel. Hertugdømmet gikk ved hans død til hans yngre bror Robert I, den 6. hertug av Normandie, og en av forfedrene til dagens britiske kongefamilie.

Det har blitt diskutert om det nettopp var broren Robert I fikk storebroren ryddet av veien, men til tross for at han hadde personlig motiv har det aldri vært mulig å bevise noe. Men han endte opp med tilnavnet «Djevelen», «Robert le diable». Guillaume de Jumièges hevder at det var et giftmord. Robert av Torigni, som skriver noe senere, henimot 1125, presenterer broren Robert som giftmorderen. Det er umulig å verifisere disse påstandene.

Barn[rediger | rediger kilde]

Rikard III hadde barna Alice av Normandie og Agnes d'Evreux med to ukjente elskerinner, men ikke med sin hustru Adela (eller Alix), grevinne av Contenance (1009-5. juni 1063), som var den nest eldste datter til kong Robert II av Frankrike og Constance av Arles. Etter at Rikard III døde ble hun gift med grev Balduin V av Flandern.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage person ID p10218.htm#i102171, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ François Neveux, A Brief History of the Normans, trans. Howard Curtis (Constable & Robbinson, Ltd, London, 2008), pp. 97-8
Forgjenger:
 Rikard II 
Hertug av Normandie
Etterfølger:
 Robert II