Rico (Colorado)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rico
Dey Building fra 1892 er en vernet bygning i Rico.
LandUSAs flagg USA
DelstatColorados flagg Colorado
FylkeDolores County
Postnummer81332
Retningsnummer970
Areal2 km²
Vannfylt arealandel0%
Befolkning265 (2010)
Bef.tetthet132,5 innb./km²
Antall husholdninger98
Høyde o.h.2 690 meter
Nettsidewww.ricocolorado.org
Posisjonskart
Rico ligger i Colorado
Rico (Colorado)
Rico
Rico (Colorado)
Kart
Rico
37°41′32″N 108°01′52″V

Rico er et tettsted helt øst i Dolores County i delstaten Colorado i USA. Det tidligere gruvesamfunnet ligger ved den vestlige delen av San Juan-fjellene. Navnet kommer fra spansk «rico» som betyr «rik», og er avledet av de rike sølv- og mineralforekomstene i fjellene rundt tettstedet. Rico ligger i en trang dal ved østbredden av elven Dolores som renner i sørvestlig retning. Før byen ble stiftet og døpt Rico i 1879 hadde den vært kalt Carbonate City, Dolores City, Carbonateville og Lead City[1].

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra 1761 til 1765 gjennomførte spanjolen Juan de Rivera 3 ekspedisjoner i det sørvestre Colorado etter at rykter om gull nådde handelsstedene rundt Santa Fe i New Mexico. Ekspedisjonen fant ikke noen drivverdige forekomster av det gule metallet. I 1776 fulgte en ny ekspedisjon med misjonærene Francisco V. Dominguez og Silvestre Velez de Escalante som - uten å lykkes - prøvde å finne en rute til misjonstasjonene i California. Ingen av disse ekspedisjonene resulterte i at permanente bosetninger ble etablert. De ga imidlertid viktig kunnskap om geografien, ressursene og innfødte stammer i området.

I 1832–1833 kom de første pelsjegerne som hovedsakelig fanget bever, men heller ikke denne aktiviteten førte til etableringer av bosetninger. Første gullfunn ble gjort i 1866 av en gruppe gullgravere ledet av oberst Nash fra Texas. Selv om det sørvestre Colorado i en avtale fra 1868 ble definert som Ute-indianernes territorium, fortsatte gullgravere å reise inn i området. Først ved Brunot-avtalen i 1873 avsto Ute-indianerne San Juan-fjellene til USA, og åpnet for lovlig skjerping og kolonisering. I 1879 ble Rico formelt stiftet, og en liten by vokste fram. Kommunikasjon og transport med omverden var tungvint. Det var få veier, og malmen måtte fraktes ut med muldyr. I 1882 var Denver & Rio Grande Railroads San Juan-linje fullført, og Rockwood øst for Rico var nærmeste jernbanestasjon via en bomvei over fjellene.

I 1891 ble Otto Mears' Rio Grande Southern Railroad (RGS) mellom Durango og Ridgway fullført, og Rico fikk egen jernbanestasjon. Dette førte til et kraftig fall i fraktratene, og gruvevirksomheten fikk et kraftig oppsving. I 1892 nådde Rico sitt høydepunkt med en befolkning på omkring 5 000 og med bank, to aviser, 23 salooner, teater og pensjonat. I 1893 ble Dolores County skilt ut fra Ouray County, og Rico var fylkessete for Dolores mellom 1893 og 1946. Etter sølvkrakket i 1893 stengte mange av gruvene, og de fleste gruvearbeiderne forlot byen. I 1900 var befolkningen redusert til 811 personer.

Gruvevirksomheten var preget av store svingninger i aktivitetsnivået. I 1952 ble RGS' jernbanelinje nedlagt uten at dét fikk noen særlig betydning – de gjenværende gruvene hadde allerede tatt i bruk veitransport på det etterhvert godt utbygde veinettet. I 1971 ble den siste gruven lagt ned, og Rico sto i fare for å bli en spøkelsesby. I 1974 var innbyggertallet nede i rundt 50, men det har siden økt sakte, men sikkert til 265 fastboende i 2010.[2] I sommermånedene blir innbyggertallet omtrent doblet.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Colorado state highway 145 går gjennom Rico og forbinder stedet med Telluride og Montrose i nord, og Dolores og Cortez i sør. Nærmeste kommersielle flyplass er Telluride Regional Airport, men flyplassen Durango-La Plata County Airport sør for Durango er større og har bredere rutetilbud (pr. 2013). Nærmeste jernbanestasjon betjent av Amtrak er Grand Junction.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]