Richard Reid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Richard Reid
Født12. august 1973 (44 år)
Bromley
Utdannet ved Thomas Tallis School
Beskjeftigelse Kriminell
Nasjonalitet Storbritannia
Livssyn Sunniislam

Richard Reid (født 12. august 1973 i Bromley, London) også kjent som skobomberen, er et selverklært medlem av terror-organisasjonen al-Qaida som i 2002 erklærte seg skyldig i åtte tilfeller av terrorisme.

Reid ble født som britisk statsborger i Sør-London og faren hans var en jamaicansk innvandrer av afrikansk avstamning. På tidspunktet for Reids fødsel satt hans kriminelle far i fengsel for å ha stjålet en bil. Reid forlot skolen som 16-åring og begynte som småkjeltring som var inn og ut av fengsel, første gang for overgrep mot en eldre kvinne. Mens Reid satt fengslet i 1995 for tyveri, konverterte han til islam, og da han slapp ut av fengsel i 1996 sluttet han seg til en lokal moské.

Senere begynte han å delta ved en moské i Nord-London som var ledet av den anti-amerikanske imamen Abu Hamza al-Masri som ble beskrevet som «hjertet av den ekstremistiske islamske kultur» i Storbritannia. I 1999 og 2000 var Reid ved treningsleire for terrorister i Pakistan og Afghanistan. Han kan også ha deltatt på en anti-amerikansk religiøst opplæringssenter i Lahore, Pakistan som en tilhenger av terroister som Mubarak Ali Gilani.

Etter å ha oppholdt seg i Afghanistan og Pakistan bodde Reid på en rekke forskjellige steder i Europa. I juli 2001 skal Reid ha fløyet til Israel og passert gjennom en israelsk flyplass med et svært strengt sikkerhetssystem, i det som muligens var en test på hans evner til å passere gjennom sikkerhetssystemer på flyplasser uten å bli stoppet. Han flyttet så til Amsterdam og bodde der fra august til november 2001. Reid returnerte til Pakistan i november 2001.

Den 21. desember 2001 forsøkte Reid å komme ombord på et fly fra Paris til Miami, Florida, men hans boarding ble forsinket fordi hans fysiske utseende vekket mistanke blant ansatte i flyselskapet og Reid måtte forlate flyplassen med uforrettet sak. Han returnerte til flyplassen i Paris dagen etter, og kom seg ombord American Airlines Flight 63 som gikk fra Paris til Miami. Reid var iført en spesiell sko fullpakket med eksplosiver som han prøvde å tenne på i kabinen. Han ble imidlertid oppdaget av andre passasjerer og kabinpersonalet. Et slagsmål førte til at Reid ble overmannet, og han ble arrestert umiddelbart etter at flyet landet på Logan internasjonale flyplass i Boston, Massachusetts. Den 31. januar 2003 ble Reid dømt til å sone tre livstidsdommer, uten mulighet for prøveløslatelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]