Richard Lestock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Lestock
Richard Lestock.jpg
Født22. februar 1679[1]
Portsmouth
Død17. desember 1746[1] (67 år)
Portsmouth
Beskjeftigelse Militær
Nasjonalitet Storbritannia

Richard Lestock (født 22. februar 1679, død 17. desember 1746) var en offiser i Royal Navy og ble til slutt admiral. Han kjempet i mange slag og var en kontroversiell person som er best husket for nederlaget i slaget ved Toulon, og han ble derfor stilt for krigsrett.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Lestock fulgte i sin fars fotspor og gikk inn i marinen. I 1701 ble han tredjeløytnant på «Cambridge» og steg raskt i gradene. Som kommandør på HMS «Vulture» deltok han i frigjøringen av Barcelona og erobringen av Alicante. I 1707 støttet han Sir George Byng i nederlaget ved Toulon, men erobret Menorca året etter. I 1709 ble han angrepet av to fiendtlige fregatter utenfor Lisboa og ble tvunget til å overgi skipet. Hjemme i England ble han stilt for krigsrett for å ha tapt skipet, men ble frikjent den 31. august 1709.

De neste årene seilte han i britiske flåter i Vestindia og i Østersjøen, hvor han fikk kommando over en skvadron på syv skip. I Skagerrak utmerket han seg ved å ta svenske kapere og Byng gjorde ham til andrekaptein på flaggskipet sitt under slaget ved Kapp Passaro i 1718. De neste ti årene steg han ikke i gradene, men ble etter hvert kaptein over eget skip. I 1739 seilte han med Sir Chaloner Ogle til Vestindia, hvor han av viseadmiral Edward Vernon ble utpekt til kommandør og tredjekommanderande av flåten. Lestock deltok i slaget ved Cartagena de Indias, hvor han fikk i oppdrag å angripe Fort San Luis den 23. mars 1741. Slaget endte med nederlag og Lestock returnerte til England, hvor han tok kommando over en skvadron som seilte til Middelhavet for å støtte Nicholas Haddock. I 1742 ble han utnevnt til kontreadmiral og da Haddock måtte reise hjem på grunn av sykdom, ble Lestock øverstkommanderende for en kort periode.

I 1744 deltok Lestock i slaget ved Toulon under den østerrikske arvefølgekrigen. Slaget ble et nederlag for britene og Lestock ble beskyld for ikke å ha fulgt eller forstått den opprinnelige angrepsplanen, men ble igjen frikjent hjemme i England, og bare to dager senere, den 3. juni 1746, ble han utnevnt til admiral og fikk kommandoen over en stor skvadron.

Han døde 13. desember 1746 av en magesykdom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Richard Lestock, w6gx8v6j

Kilder[rediger | rediger kilde]