Richard Bingham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Bingham
SirRichardBingham.jpg
Født1528[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
DorsetRediger på Wikidata
Død19. jan. 1599[2][3]Rediger på Wikidata
DublinRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Militær, politikerRediger på Wikidata
Embete
  • Member of Parliament in the Parliament of Ireland Rediger på Wikidata
Ektefelle Sarah Heigham (1558–)[5]Rediger på Wikidata
Far Robert Bingham[6]Rediger på Wikidata
Mor Alice Coker[6]Rediger på Wikidata
Barn Martha BinghamRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket EnglandRediger på Wikidata

Richard Bingham (født 1528 i Dorset, død 19. januar 1599 i Dublin) var en engelsk soldat og kommandør. Han var stasjonert i Irland under dronning Elizabeth I i løpet av erobringen av landet, og han ble utnevnt til guvernør av Connacht.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Richard Bingham var sønn av en far av samme navn, Richard Bingham, og hans hustru Alice, og var den eldste av tre brødre. Lite er kjent fra hans tidligste leveår, men han var kortvokst[trenger referanse] og innledet en militær løpebane innen han var fulgt tyve år.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han deltok i Lord Protector Somersets skottlandsekspedisjon i 1547. Et tiår etter tjenestegjorde han med spanjolene mor franskmennene i slaget ved St. Quentin. I oktober året etter, 1558, var han med på en skipsekspedisjon til Hebridene i Skottland.

Under Middelhavskrigen mot tyrkerne kjempet Bingham under Johannes av Østerrike (Don Juan de Austria) på samme side som spanjolene og venetianerne. Under denne kampanjen ble han engasjert i arbeidet for å redde øya Kypros og han var med under avgjørende sjøslaget ved Lepanto den 7. oktober 1571. De neste to årene ble tilbrakt i Nederlandene der han videresendte etterretning til dronningens viktigste sekretær, Lord Burghley.

I 1576 forsøkte han seg på fredsforhandlinger med Don Juan, og da disse forhandlingene mislyktes, kjempet han tappert for sin arbeidsgiver i slaget ved Rijmenam. I det samme året, 1578, ga dronningen ham en livrente på 50 tyske mark i anerkjennelse for hans militære og diplomatiske tjenester for nasjonen.[trenger referanse]

I 1579, ble Bingham sendt til Irland for å hjelpe til under det andre Desmond-opprøret. I september året etterm tjenestegjorde han som kaptein på Swiftsure under admiral William Winter, og i løpet av denne ekspedisjonen deltok han i massakren ved Smerwick, av hundrevis av italienske og spanske soldater som hadde overgitt seg til engelskmennene, en hendelse som han rapporterte til en annen av dronningens sekretærer, Francis Walsingham.

I september 1583 ble Bingham gitt en kommisjon for å pågripe pirater i de trange havområdene. I 1584 ble Bingham utnevnt til guvernør i den irske provinsen Connacht, et embete som førte til at han inn i stor forargelse for resten av hans karriere.[trenger referanse] Hans brødre George og John var assisterende kommissærer, og han selv ble slått til ridder av Lord Perrot på en mottakelse ved Dublin Castle den 12. juli 1584.

Han døde 15 år senere, i 1599, i en alder av 71 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ opac.vatlib.it, oppført som Sir Richard Bingham, VcBA-ID 495/181286[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Dictionary of Irish Biography, oppført som Richard Bingham (Byngham), Dictionary of Irish Biography-ID 000665[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, oppført som Richard Bingham (soldier), SNAC Ark-ID w63v23f6, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ oppført som Sir Richard Bingham, Identifikator for National Portrait Gallery (London) mp00421, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ The Peerage person ID p14180.htm#i141794, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]