Epleblomstmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rhinoprora rectangulata»)
Epleblomstmåler
Nomenklatur
Pasiphila rectangulata
Linnaeus, 1758
Synonymi
Chloroclystis rectangulata,
Rhinoprora rectangulata
Populærnavn
epleblomstmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektPasiphila
Økologi
Habitat: særlig frukthager
Utbredelse: den palearktiske sone, innført til Nord-Amerika

Epleblomstmåler (Pasiphila rectangulata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den finnes nord til Møre og Romsdal i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 15 – 20 mm), slank, smalvinget, mer eller mindre grønnaktig måler. Denne variable arten kan ligne på kronemåleren (Chloroclystis v-ata), men mangler en svart V i forvingen. Fargen varierer fra nøytralt grå til ganske skarpt grønn. Forvingen har flere lyse og mørke tverrlinjer, vanligvis et markert, bredt, mørkere bånd i midten, men dette kan være ganske utydelig. Bakvingen er farget som forvingen. Larven er lysgrønn med en smal, rød stripe langs ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten kan finnes i skog, hager og parker og på buskmark, men kanskje særlig i frukthager. Larven lever på blomstene av frukttrær i rosefamilien, blant andre eple (Malus spp.), pære (Pyrus spp.), slåpetorn (Prunus spinosa) og hagtorn (Crataegus spp.). De voksne målerne flyr i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Nord-Afrika, over hele Europa og videre østover til Kurilene, Japan og Korea. Den ble også innført til den nordøstlige delen av Nord-Amerika rundt 1970, og har nå spredt seg vestover i alle fall til Ontario ([1]). I Norge er den funnet nord til Møre og Romsdal.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]