Reykjahlíð

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Reykjahlíð
Reykjahlíð (1).jpg
LandIsland Island
Befolkning208[1] (2018)
Nettsidewww.myv.is/

Reykjahlíð
65°38′37″N 16°54′31″V

Reykjahlíð ligger ved innsjøen Mývatn.
Blue Lagoon in Mývatn (1).jpg

Reykjahlíð er et tettsted med rundt 300 innbyggere som ligger på bredden av innsjøen Mývatn nord på Island.

Under de såkalte Mývatnbrannene i 1729, som ble forårsaket av utbruddet fra den nærliggende vulkanen Krafla, ble landsbyen ødelagt av en strøm av lava. Innbyggerne ble forøvrig reddet da lavastrømmen stoppet rett foran den lokale kirken som sto på en høyde, noe som ble tilskrevet den lokale presten bønner. Den lokale kirken står fremdeles på stedet, selv om dagens bygning er fra 1972.

Fra Reykjahlíð er det mulig å komme seg rundt til de mange severdighetene i området der det meste kjente kanskje er Krafla. Vulkanens siste utbrudd var i 1984, men dampen fra et varmt lavafelt og svovelkilder er fremdeles synlig. Ikke så langt derfra ligger Vítikrateret (víti er islandsk for helvete). Krateret ser i dag relativt harmløst ut med en blå innsjø på bunnen. Den tilsynelatende fredsommeligheten kan bedra da vulkanens siste utbrudd skjedde så nylig som i 1976.

Andre interessante steder finner man på innsjøen Mývatn, slik som vulkanen Hverfjall eller pseudokraterne fra Skútusstaðir.

Et anlegg for utvinning og foredling av diatomitt står for det primære næringsgrunnlaget for den lokale økonomien.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Iceland in figures 2018 (PDF) (engelsk). Reykjavík: Islands statistikkbyrå. 12. juni 2018. ISBN 978-9979-770-58-9. fra Wikidata.