Cheilosia chrysocoma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Reverød urteblomsterflue)
Hopp til navigering Hopp til søk


Cheilosia chrysocoma
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cheilosia chrysocoma
(Meigen, 1822)
Norsk(e) navn: reverød urteblomsterflue
Hører til: Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver på tistler. Voksne fluer mest på enger og beitemarker
Utbredelse: Palearktis
vanlig i nesten hele Norge.

Reverød urteblomsterflue (Cheilosia chrysocoma) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den finnes over hele Norge bortsett fra de aller nordligste områdene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (9-12 mm), svart blomsterflue, tett kledt med brunrøde hår, en av de større Cheilosia-artene. I motsetning til de fleste andre Cheilosia-arter er denne lett å kjenne igjen på den reverøde pelsen og de oransje antennene. Fasettøynene har lange, lyse hår. Antennene er livlig oransje. Kroppen er litt matt svart, tett kledt med brunrøde ("reverøde") hår. Beina er gulbrune med mørkere lår. Vingene er klare, litt brungule langs årene, med brungult vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten påtreffes helst på fuktige enger og beitemarker. Larvene utvikler seg i røttene på tistler, kanskje også på sløke. De voksne fluene flyr i mai-juni og er gjerne blant de første blomsterfluene om våren.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Palearktis østover til Bajkalsjøen, også over hele Norge bortsett fra den nordlige delen av Finnmark.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, H. (2009) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae & Microdontinae. ArtDatabanken SLU, Uppsala. ISBN 978-91-88506-52-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]