Reunion – ti år etter krigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reunion - Ti år etter krigen
Generell informasjon
SjangerDokumentarfilm
Utgivelsesår2011
Prod.landNorge
Lengde58 min (tv-versjon), 72 min (kinoversjon) min.
SpråkNorsk/Engelsk/Serbisk
Bak kamera
RegiJon Haukeland
ProdusentCharlotte Røhder Tvedt
SjeffotografAnna Myking, Øystein Mamen
KlippTorkel Gjørv
Prod.selskapMedieoperatørene
DistributørFilmoptimistene
Eksterne lenker

Reunion – ti år etter krigen er en norsk dokumentarfilm fra 2011.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen bygger på regissør Jon Haukelands tidligere dokumentar Før bombene falt fra 1999 om en gruppe serbiske og albanske studenter fra Kosovo som møttes rett før Kosovokrigen. Ti år etter samles deltagerne igjen og for første gang får de se filmen om seg selv. Det utløser en psykologisk prosess hos både vinnerne og taperne av krigen. De som før var ofre, kan synes å ha inntatt undertrykkernes rolle.

Splittelsen blir enda større når konfliktene kommer på bordet, men gjensynet med fortiden gjør at deltagerne for første gang opplever å ha noe til felles med motstanderen. Når møtet går mot slutten utløser dette et overraskende vendepunkt.

Filmen skildrer også Steinar Bryn, fra Nansen Dialog, sin metode.

Reunion vakte begeistring hos publikum under Tromsø filmfestival, og filmen fikk etter dette midler fra Norsk filminstitutt til å klippes om til en helaftens dokumentarfilm. I midten av juni 2011 åpnet den forlengede 72-minutter lange versjonen av filmen Kortfilmfestivalen i Grimstad. Filmen hadde premiere på Vika kino i Oslo fredag 17. juni 2011. Filmen vant Amandaprisen i kategorien Beste dokumentar under Filmfestivalen i Haugesund i august 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]