Retur (basketball)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barack Obama tar en retur i en kamp med USAs forsvarspersonell i Djibouti.

En retur er, i basketball, når en spiller får tak i ballen etter et skudd som har, eller ikke har, gått i kurven. Returer er en viktig del av spillet siden ballen da går til det andre laget, eller angripende lag får en ny mulighet til å score.

Typer returer[rediger | rediger kilde]

Returer deles inn i to hovedkategorier: «Offensive returer», der returen tas av en spiller fra angripende lag, og «defensive returer», der forsvarende lag får tak i returen. Alle returer som går i kurven blir defensive returer siden forsvarende lag har rett til ballen etter en scoring, men likevel er også de fleste returer som ikke går i kurven også defensive fordi defensive spillere ofte er i bedre posisjon eller nærmere kurven. Offensive returer fører til en scoringsmulighet til for det angripende laget. Laget kan score direkte eller ved å sette opp en ny angrepstaktikk. Lagreturer blir gitt til et lag som får tak i ballen etter et bomskudd mot kurven. En lagretur blir aldri gitt til en bestemt spiller, og er kun en formalitet. Ifølge reglene i basketball må det bli tatt retur på alle skudd som ikke går i kurven uansett om en spiller kontrollerer ballen eller ikke.

Returer blir gitt til den første spilleren som får tak i ballen eller til en spiller som suksessfullt hindrer ballen i å gå i kurven. Det er mange viktige faktorer for gode returtakere, og de mest vanlige er høyde og styrke. Fordi høyde er så viktig er det som oftest centere og power forwarder som tar returer. Likevel finnes det noen mindre spillere som er gode returtakere, slik som Jason Kidd, som spiller som point guard for Dallas Mavericks. Han tok flest returer av alle New Jersey Nets-spillerne i to sesonger da han spilte for dette laget. Gode returtakere må også ha god presisjon. God spenst kan også være viktig, men ikke nødvendig. Spillere som Larry Bird og Bobby Jones var gode returtakere, men ble aldri kjent for sin spenst. Bird sa en gan: «De fleste returer blir tatt under kurven. Det er der jeg får mine.»[1] Det er også viktig at spillere posisjonerer seg godt for å få tak i en retur. Dette blir i hovedsak gjort ved å bokse ut. Siden kjempingen om returer ofte kan være veldig fysisk, blir returer ofte sett på som en av de hardeste jobbene innenfor spillet.

Bokse ut[rediger | rediger kilde]

Å bokse ut er en teknikk spm blir brukt når en spiller skal ta retur i basketball. En spiller bokser ut en motspiller ved å stelle seg mellom motspilleren og kurven. Denne handlingen blir også kalt «blokke ut». Et lag kan bli bokset ut av flere spillere som bruker denne teknikken for å stoppe andre spillere i å få tak i returen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jack McCallum (3. mars 1986). «'As Nearly Perfect As You Can Get'». Larry Birds biografi (engelsk). Sports Illustrated. s. 1. Besøkt 15. mai 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]