Rettsnuteblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rettsnuteflue»)
Rettsnuteblomsterflue
Rhingia campestris
Nomenklatur
Rhingia campestris
(Meigen, 1822)
Populærnavn
rettsnuteblomsterflue
Hører til
Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever i møkk. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: den palearktiske sone
vanlig i hele Norge.

Rettsnuteblomsterflue (Rhingia campestris) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er blant de vanligste blomsterflueartene i Norge om sommeren. Den finnes over hele landet, men er mest vanlig i Sør-Norge.

slekten Rhingia er lett gjennkjennelig, munndelene er dratt ut i en snute.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Rhingia campestris er en middelsstor, grå-svart og rødbrun eller brun flue, ca. 8 millimeter lang.

Ansiktet er gult og på hodet er det to store rødbrune fasettøyne. Hos hannene møtes øynene på toppen av hodet, mens det hos hunnene er en pannestripe mellom fasettøynene.

Bakkroppen er orange-brun, med en mørkere bakkant av hvert bakkroppsledd. På oversiden av bakkroppen er det langs midten en mørkere midtlinje. Scutellum er brunlig og skiller seg fra det mørkere grå-svarte brystet. Beina er grå-svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rhingia campestris kan påtreffes i hager og særlig på gress- og blomsterenger. Den besøker blomster eller sitter og soler seg.

Larvene lever av møkk. Alle fluer gjennomgår en fullstendig forvandling, med et puppestadium mellom stadiet som larve og voksen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Slekten Rhingia omfatter bare to norske arter.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Thompson, F.C. og Rotheray, G. 1998. Family Syrphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 81-139. Science Herald, Budapest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]