Rettsantropologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lik, skjelettert av vær, vind og smådyr, funnet i vestre Australia, ca. 1900–1910.

Rettsantropologi (fysisk antropologi) er et spesialområde innen anatomien som i praktisk rettsmedisinsk sammenheng særlig benyttes ved identifisering av skjelettrester. Rettsantropologer studerer små markører i knoklene som øyebrynsbuer, vinkler i hoftebeinet og sammenvoksing av suturer i knokler og kraniet for å bedømme høyde, alder, kjønn og kan ofte peke ut detaljer om livsstil som muskelmasse, enkelte sykdommer. I land der mange folkegrupper lever sammen, blir av og til rase brukt som en faktor for å snevre inn identiteten til den døde, ofte ut fra funn som består av lite annet hodeskallen.[1] Kombinasjonen av disse opplysningene være ofte nok til å kunne identifisere en ukjent død person direkte, eller i alle fall snevre inn muligheten slik at politiet kan finne offerets identitet gjennom normal etterforskning.

Rettsantropologi trekker på mange fagfelt, blant annet anatomi og medisin, men også arkeologi. og til og med entomologi og værdata. Graden av nedbryting av liket sammen med opplysninger om været kan hjelpe til med å fastslå hvor lenge og under hvilke forhold en kropp har ligget ute.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sauer, N.J. (1998). «Forensic anthropology and the concept of race: if races don't exist, why are forensic anthropologists so good at identifying them?». Social Science & Medicine. 34 (2): 107-11. PMID 1738862. Besøkt 7. april 2015. 
  2. ^ Byers, S.N. (2008): Forensic Anthropology. Pearson Education LTD, Boston. side 4.