Resten av dagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For filmen, se Resten av dagen (film)
Resten av dagen
orig. The Remains of the Day
Forfatter(e)Kazuo Ishiguro
SpråkEngelsk
SjangerHistorisk roman
Utgitt1989
ForlagFaber and Faber
Sider258

Resten av dagen er en roman fra 1989, skrevet av den britiske Nobelpris-vinnende forfatteren Kazuo Ishiguro.

Den innbrakte forfatteren den prestisjetung Bookerprisen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Romanen forteller, i førsteperson-perspektiv, historien om Stevens. Han er en engelsk hovmester som har viet livet sitt til å tjene Lord Darlington, som nylig har dødd - og som Stevens beskriver mer detaljert gjennom en rekke tilbakeblikk. Etter hvert som arbeidet skrider frem, avsløres to sentrale temaer: For det første var Lord Darlington en sympatisør for de tyske nazistene. For det andre var Stevens forelsket i Miss Kenton, husholdersken ved Darlington Hall - som var navnet på Lord Darlingtons eiendom. Romanen begynner i 1956, og Stevens mottar et brev fra en tidligere kollega - husholdersken Miss Kenton, som beskriver hennes ekteskap og liv. Men Stevens antyder at hun lever et veldig ulykkelig ekteskap. Dessuten er Darlington Hall lite bemannet.

Stevens vurderer nå å besøke frøken Kenton. Hans nye arbeidsgiver, en velstående amerikaner ved navn Mr. Farraday, oppfordrer Stevens til å låne bilen hans for å ta en velfortjent ferie. Stevens godtar dette, og reiser deretter til Cornwall hvor frøken Kenton (nå fru Benn) bor. Under reisen reflekterer Stevens over sin egen urokkelige lojalitet til Lord Darlington, som tidligere hadde vært vertskap for overdådige møter mellom tyske sympatisører og engelske aristokrater i et forsøk på å påvirke internasjonale anliggender i årene frem til andre verdenskrig.

Mens de jobbet sammen på 1930-tallet, klarte ikke Stevens og Miss Kenton å innrømme deres virkelige følelser for hverandre. De hadde et profesjonelt vennskap, som til tider var nær ved å blomstre ut i romantikk. Men dette var tydeligvis en linje som ingen av dem våget å krysse. Når de endelig møtes igjen mange år senere, innrømmer fru Benn etter å nå ha vært gift i mer enn tjue år, at hun lurte på om hun tok feil når hun giftet seg. Men uttaler også at hun har begynt å virkelig elske mannen sin, og ser frem til fødselen av deres aller første barnebarn. Stevens antyder at det er bedre å nyte nåtiden, enn å dvele alt for mye ved fortiden - og hva som kunne ha skjedd, hvis de hadde valgt annerledes den gang.