ResearchGate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
ResearchGate
ResearchGate Logo.png
Researchgate Screenshot.jpg
URLhttp://researchgate.net/
Type nettstedSocial network service for scientists
Krever registreringFree
EierSören Hofmayer, Horst Fickenscher, Dr. Ijad Madisch
Lansert2008
Global Alexa-rangering184

ResearchGate er et nettsamfunn som inneholder ressurser for samarbeid mellom forskere på tvers av forskningsområder.[1]

Nettsiden inneholder applikasjoner slik som semantisk søkning[2],fildeling, publikasjons database, forum, metode diskusjoner, grupper osv. Medlemmene lager sin egen profil og har også mulighet til å lage sin egen blogg. Siden oppstart mai 2011 har Researchgate nå mer enn 1,400,000[3] medlemmer.

ResearchGate har utviklet en semantisk søkemaskin som utnytter interne ressurser og større eksterne data søkebaser innenfor forskning. Slik som PubMed, Citeseer, arXiv, NASA Library m.flere.

Søkemaskinen ble utviklet for å analysere en større andel uttrykk enn de brukt i stander nøkkelordsøkere – den analyserer hele abstrakter – dette med en tanke på at flere uttrykk vil tillate mer presise resultat.

Den samme type av semantisk sammenligning er også brukt av hovedsiden for hjelpe medlemmer med nettverksbygging. Gjennom å analysere informasjonen tilgjengeligjort av bruker på hans eller hennes profil, vil plattformen foreslå grupper, andre medlemmer og litteratur gjennom lik eller sammenlignbare interesser og forskning, som bruker er interessert i. Det eksisterer nå mer enn 1.400 grupper[4] på ResearchGate, gruppene kan være åpne eller lukkede, dette styrer man selv under privacy settings.

Medlemmer kan også skape egne grupper når de måtte ønske. Alle grupper har software der samarbeid er mulig, dette slik som fildeling og verktøy som gjør det mulig for bruker å samarbeide med kolleger om skriving og redigering av dokumenter[4]. Andre instrumenter slik som avtalebok, og verktøy for å gjennomføre undersøkelser er også tilgjengelig. Flere forskningsorganisasjoner og institusjoner bruker ResearchGate som en møteplass, dette for å lettere kunne samarbeide å kommunisere. Plattformen har også utviklet private undergrupper for større organisasjoner, åpne kun for medlemmer av den gjeldende institusjonen.

ResearchGate har i tillegg et job board for forskere, der det listes opp internasjonale jobber. Så ønsker man jobb i utlandet kan men filtrere etter; stilling, felt, land. Researchgate har utviklet en nettside der forskere kan laste opp å dele tidligere utgitte verk, med respekt for copyright avtaler. Verkene er blant de interne ressursene som er søkbare ved hjelp av den semantiske søkemaskinen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Pioneers", Science Magazine, 30 May 2008, Print Edition
  2. ^ «Virtual network benefits researchers». Cordis News. 24. november 2008. Besøkt 26. november 2009. 
  3. ^ http://www.economist.com/node/21547218. 
  4. ^ a b «Professional Network ResearchGate Is A LinkedIn For Scientists». Techcrunch. 14. mai 2009. Besøkt 25. november 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]