Rescue Dawn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rescue Dawn
Generell informasjon
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde120 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiWerner Herzog
MusikkErnst Reijseger
Klaus Badelt
Foran kamera
MedvirkendeChristian Bale
Steve Zahn
Jeremy Davies
Pat Healy
Toby Huss
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Rescue Dawn er en krigsfilm fra 2006 regissert av Werner Herzog. Filmen er basert på den sanne historien om den tysk-amerikanske piloten Dieter Dengler, som ble skutt ned og tatt til fange av landsbyboere som sympatiserte med Pathet Lao under Vietnamkrigen. Christian Bale, Steve Zahn, Jeremy Davies, Pat Healy og Toby Huss har noen av hovedrollene. Filmen ble nominert til flere utmerkelser, inkludert en Golden Satellite Award og en Independent Spirit Award.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Dieter Dengler (Christian Bale), en tyskfødt amerikansk pilot blir skutt ned over Laos i februar 1966 under et stridsoppdrag. Han overlever krasjet bare for å bli forfulgt og fanget. Dengler blir lovet løslatelse av provinsens guvernør (François Chau) dersom han signerer et dokument som fordømmer USA, men han nekter. Dieter blir torturert og sendt til en fangeleir. Der møter han flere andre amerikanske soldater, som Gene DeBruin (Jeremy Davies) og Duane W. Martin (Steve Zahn), og noen av dem har sittet fanget i årevis. Dengler planlegger å flykte, til stor vantro fra hans medsoldater, som har blitt undertrykt gjennom fysisk og psykisk tortur av fangevokterne i lang tid.

Fangene overhører at vaktene planlegger å drepe alle sammen, og krigsfangene bestemmer at de ikke kan vente lenger for å komme seg unna. Alle fangene blir enige om å gjennomføre en masseflukt, men bare Dengler og Duane Martin gjennomfører planen. De andre forsvinner og blir ikke sett igjen i filmen. Dengler og Martin prøver å komme seg gjennom den tette jungelen til Mekong-elven og krysse grensen til Thailand, men Martin blir lynsjet og drept av sinte landsbyboere. Til slutt blir Dengler reddet av et amerikansk helikopter, og han blir deretter isolert på sykehus for debriefing. Han får besøk av medlemmer fra skvadronen sin som tar ham tilbake til skipet, hvor han blir tatt imot som en helt av mannskapet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Christian Bale

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]