Hopp til innhold

Reredos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reredos skildrer Den ubesmittede unnfangelse. Portugisisk, 17. århundre. Santarém, Portugal

En Reredos eller Raredos er en altertavle, eller en skjerm eller dekorasjon bak alteret i en kirke, ofte med religiøse bilder. På fransk og noen ganger på engelsk kalles dette kalles en retable; på katalansk en retaule, på spansk en retablo, etc. Den kan være laget av stein, tre, metall, elfenben eller en kombinasjon av noen av disse materialene. Bildene kan være malt, utskåret, forgylt og består av mosaikk og/eller integrert med nisjer for statuer. Noen ganger kan en billedvev være brukt, eller andre stoffer som silke eller fløyel.

Reredos er utledet gjennom midt-fransk fra det 14. århundre anglo-norman areredos, som i sin tur er fra arere bak +dos tilbake, fra latin dorsum. Begrepet viser generelt til et åpent ildsted, en peis eller en skjerm plassert bak et bord. Det ble brukt i det 14. og 15. århundre. Reredos hadde nesten bli foreldet før det ble gjenopplivet i det 19. århundre.

I henhold til Getty Kunst Og Arkitektur Synonymordbok Online, «En "retable" er forskjellig fra en "reredos"; mens reredos vanligvis stiger opp fra bakkenivå bak alteret, retable er mindre, står enten på baksiden av alteret for seg selv eller på en pidestall bak det. Mange altere har både en reredos og en retable.»[1] Men dette skillet er ikke alltid observert.

En retable kan ha vært en del av reredos når et alter ble flyttet vekk fra veggen. For altere som fortsatt står mot veggen, står retable ofte på toppen av alteret, på baksiden, spesielt når det ikke er noen reredos (en dossal gardin eller lignende som brukes i stedet). Et retable kan pyntes med blomster eller det kan stå lysestaker på den.

Begrepet kan også brukes for lignende strukturer, da forseggjort i sekulær arkitektur, for eksempel svært utskårne peiser.[2]

Eksempler fra ulike kirker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kunst Og Arkitektur Synonymordbok Online "Retable"
  2. ^ "Reredos", Baca, Murtha, og Visuelle Ressurser Association, Katalogisering Kulturelle Objekter: En Guide til å Beskrive Kulturelle Verk og Sine Bilder, 2006, American Library Association, ISBN 0838935648, 9780838935644