Republikken Karelias flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Republikken Karelias flagg
Øst-Karelens flagg 1920-1922
Den Karelsk-finske sosialistiske sovjetrepublikkens flagg 1953-1956

Republikken Karelias flagg er en enkel, klassisk trikolor i fargene rødt over blått over grønt. Symbolikken er tilsvarende enkel: Blått står for Karelias mange innsjøer, mens grønt står for skogen. Rødt står for varme, enhet og samarbeid mellom folkegruppene i Karelia. Samtidig samsvarer fargene med de som ble ført de siste årene Karelia var sovjetrepublikk. Karelias flagg er tegnet av Aleksander Ivnovitsj Kinner og ble valgt blant flere forslag, inkludert et med nordisk korsform. Flagget er utslag av et kompromiss. Etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning og diskusjonen om Karelias flagg kom opp, fantes det i hovedsak to oppfatninger om hvordan republikkens flagg burde utformes. En gruppe var tilhengere av å bevare sovjettidens flagg, mens en annen ønsket å vende tilbake til flagget med nordisk korsform som Karelia førte i den korte selvstendighetsperioden tidlig på 1920-tallet.

Flagget ble innført 16. februar 1993 og er nedfelt i artikkel 12 i Republikken Karelias forfatning. Flagget er i størrelsesforholdet 2:3.

Det uavhengige Karelens flagg[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med at tsarveldet brøt sammen og Russland ble kastet ut i revolusjon oppsto det nasjonale strømninger i grenselandet til Finland, der befolkningen hovedsakelig var karelsk. Samme dag som den provisoriske regjeringen utropte Øst-Karelen som selvstendig 22. mars 1920 ble det innført eget riksvåpen og flagg. Disse ble utformet av den finske kunstneren Akseli Gallén-Kallela. Flagget var et såkalt nordisk korsflagg med rødkantet svart kors på grønn duk. Flagget viste i korsformen aspirasjonen om nordisk tilknytning. Etter at Øst-Karelen i 1922 ble nedkjempet av sovjetrussiske styrker, fortsatte eksil-regjeringen bruken av flagget. Flagget fikk på ny anvendelse under fortsettelseskrigen mellom Finland og Sovjetunionen 1941-1944.

Sovjettidens flagg[rediger | rediger kilde]

I tiden da Karelia var sovjetrepublikk (1940–1956) ble det ført flagg etter sovjetisk grunnmodell, det vil si et rødt flagg og med kommunismens stjerne, hammer og sigd i kantonen. Ut over dette fantes det påskrift og farger som varierte med den status området hadde. Fra 1936 til 1956 hadde Karelia status som republikk og gikk under navnet den Karelsk-finske sosialistiske sovjetrepublikk. To ulike flagg ble ført i denne tiden. Fra 1940 til 1943 et helt rødt flagg med kommunismens stjerne, hammer og sigd i kantonen sammen med republikkens navn på finsk og russisk. Flagget ble endret i 1953. Flaggduken var fortsatt hovedsakelig rød og stjerne, hammer og sigd ble beholdt. Påskriften ble droppet. I stedet fikk republikken en særskilt fargekombinasjon i nedre del av flaggduken: Blått og grønt. Da den Karelsk-finske sosialistiske sovjetrepublikk i 1956 ble oppløst, innlemmet i Den russiske føderative sovjetrepublikken og omdannet til autonom republikk innen denne, ble også flagget endret slik at den fulgte modellen for autonome republikker: Den russiske føderative sovjetrepublikkens flagg med den autonome republikkens navn påskrevet på russisk og karelsk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aleksander Paskov: Karjalan vaakunat ja liput, 1994
  • Vetry Peremen – Flagi i Gerby Respublik Rossii, Winds of Change – Flags and Coats of Arms of the Russian Republics, 1996
  • I. S. Smetannikov: Gerby i Flagi subektov Rossijskoj Federatsii – The Arms and Flags of the Subjects of the Russian Federation, 2003

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata