Renin-angiotensin-aldosteron-systemet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Renin-angiotensin-aldosteron-systemet er svært viktig i blodtrykksreguleringen og for salt- og vannreguleringen i kroppen. Prosessen foregår i nyrene.

Renin er et enzym som produseres, lagres og frigjøres av det såkalte jukstaglomerulære apparat. (Benevnes også juxtaglomerulære apparat. Juxta = nær) Dette er glatte muskelceller som ligger i arterioleveggen til den afferente (tilførende) ateriolen i glomerulus (nefronets kapillærnøste).

Renin spalter et protein kalt angiotensinogen, som dannes i leveren, til angiotensin I. Angiotensin-converting enzyme (ACE) fra lungene omdanner angiotensin I (AI) til angiotensin II (AII). Sistnevnte virker karsammentrekkende, og får hjertet til å banke fortere. Stimulerer binyrebarken til dannelse og utskillelse av aldosteron, og framkaller tørste. I tillegg stimulerer det hypofysen til å skille ut ADH, antiduretisk hormon, som nedregulerer diuresen.

Aldosteron gir økt reabsorpsjon av natrium og dermed også vann, noe som er med på å opprettholde blodtrykket. Renin igangsetter derfor kjedereaksjoner som kan gi økt blodvolum og økt blodtrykk.

Renin-utskillelsen reguleres av blodtrykk (ved blodtrykksfall), natriumskonsentrasjon (når den synker) og sympatiske nerver (ved sympatisk stimulering).