René Schneider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
René Schneider
Født31. des. 1913Rediger på Wikidata
Concepción
Død25. okt. 1970Rediger på Wikidata (56 år)
Santiago
Beskjeftigelse
Embete
Utdannet vedBernardo O'Higgins Military School
Liceo José Victorino Lastarria
BarnRené Schneider Arce
Partipartiløs
NasjonalitetChile
GravlagtChile
Signatur
René Schneiders signatur

René Schneider (født 31. desember 1913 i Concepción, Chile, død 25. oktober 1970) var en offiser i den chilenske hæren på tidspunktet for det chilenske presidentvalget i 1970, da han ble myrdet under et kidnappingsforsøk som slo feil.

Schneider sluttet seg til den chilenske hæren i 1929 da han var seksten år gammel, og han hadde en strålende militær karriere. Den 22. oktober 1970 ble Schneider forsøkt kidnappet. Hans offisielle bil ble angrepet i et gatekryss i den chilenske hovedstaden Santiago. Schneider trakk en pistol for å forsvare seg og ble skutt gjentatte ganger. Schneider ble kort tid senere kjørt til et militært sykehus, men skuddene var fatale. Han døde på sykehuset tre dager senere, den 25. oktober 1970.

Schneider skal ha blitt forsøkt kidnappet fordi han var den øverste lederen for det chilenske militæret, og det var lite sannsynlig at han ville støtte et statskupp mot den sittende presidenten. Schneiders dødsfall vakte stor nasjonal harme. Salvador Allende, ble ratifisert av den chilenske kongressen, den 24. oktober 1970. Det ble hevdet at det amerikanske CIA hadde hjulpet Schneiders drapsmenn med våpen og penger, men disse antakelsene ble aldri tilfredsstillende bevist, med unntak av titusenvis av dollar og flere maskingevær gitt til dem av CIA.