Religion i Eritrea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bybilde i hovedstaden Asmara med den eritreisk-ortodokse kirka Enda Mariam, den etiopisk-katolske katedralen St. Josef og moskeen Al-Khulafa Al-Rashiudin.

Eritrea er et multi-religiøst land med to store religioner, kristendom og islam, som samler grovt halvparten av befolkningen hver. Bare fire trosretninger er offisielt tillatt i Eritrea: islam, den koptiske ortodokse kirke, katolisisme og protestantisme.

Eritrea er sammen med sin sørlige nabo Etiopia et av de første land som i det 4. århundret gjorde kristendommen til statsreligion. Samtidig var det også en av de første muslimske bosetninger i Afrika, hvor en gruppe muslimer flyktet fra forfølgelse i Mekka til kongeriket Aksum.

Trosretninger[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: den katolske kirke i Eritrea

De største trossamfunnene i Eritrea er sunni-islam, den koptiske ortodokse kirke og den romerske katolske kirke, som har tilhengere blant om lag 32 %, 55 % respektive 12 % av befolkningen. Grupper som til sammen utgjør mindre enn 2 % av befolkningen, inkluderer protestanter, syvendedagsadventister, Jehovas vitner, buddhister, hinduer og bahaier. Befolkningen i den østlige og vestlige lavlandet er overveiende muslimske, mens det hovedsakelig bor kristne i høylandet. Det er svært få ateister. Religiøs deltakelse er høy blant alle de ni etniske gruppene.

Sheikh Hanafi-moskeen, bygd i det 15. århundre.
Religion i Eritrea
Islam
  
32%
Ortodoks
  
55%
Romersk-katolsk
  
5%
Protestant
  
1%