Religion i Afghanistan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Islam er den klart største religionen i Afghanistan. Vist her er en moské i Helmand.

Religion i Afghanistan henviser til afghaneres religiøse forestillinger og praksis. Den offisielle religionen er islam Over 99 % av befolkningen er muslimer, hvorav ca. 80 % er sunnimuslimer, 19 % sjiamuslimer og 1 % er andre.[1] Flertallet av sjiamuslimer tilhører ithna ashariyya, men ismaelittiske sjia-grupper finnes også. Det er rundt 50 000 hinduer og sikher, hvor de første sies å ha blitt brakt til Afghanistan av britene under de anglo-afghanske krigene på 1800-tallet.[2][3] Et mindre antall mennesker som praktiserer andre religioner finnes kanskje også i landet. Det er imidlertid viktig å understreke at alle tall er usikre da offisielle tall ikke eksisterer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Før islams ankomst på 600-tallet var området bosatt av mennesker som praktiserte flere religioner, blant dem zoroastrianere, hinduer, buddhister og jøder og andre. Gjennom historien har Afghanistan befunnet seg dels innen det iranske (persiske) kulturområdet, dels innen det indiske, og i gammel tid fantes derfor både iransk religion (zoroastrisme) og indiske religioner, spesielt buddhismen. Buddhismen har etterlatt seg storslagne minnesmerker, som Buddha-statuene i Bamiyan. Det var på 600-tallet at islam begynte å spre seg og i løpet av 800-tallet hadde de fleste områdene konvertert til den nye religionen. Etter islamiseringen på 800- og 900-tallet fikk landet flere sterke muslimske statsdannelser.

Frem til 1890-tallet var landets Nuristan-region kjent som Kafiristankafirenes land») på grunn av dens innbyggere: nuristani-folket, et etnisk særegent stammefolk som praktiserte sine gamle religioner, det vil si animisme, polyteisme og sjamanisme.[4] Deretter ble de tvangskonvertert til islam. I disse religionene ble blant annet en rekke guder dyrket som åpenbart var beslektet med guddommer i den vediske religionen i det gamle India.

I 1950-årene ble islamittiske revolusjonære ideer fremmet av afghanske studenter som kom fra al-Azhar-universitetet i Egypt og av egyptiske sjeiker som underviste i rettsvitenskap ved universitetet i Kabul. Den sovjetiske okkupasjonen i 1979 førte til en omfattende nasjonal mobilisering, også på religiøst grunnlag. Med en gang det pro-sovjetiske regimet kom til makten i Afghanistan, gikk Afghanistan sosialistparti over til å undertrykke religion og realisere planen om statsateisme.[5] PDPA angrep religion ved å fengsle, torturere og drepe medlemmer av religiøse samfunn, samt ved å innføre ågerforbud.[6] Etter de nasjonale forsoningssamtalene i 1987 ble islam igjen statsreligion og landet fjernet[trenger referanse] ordet «demokratisk» fra dets offisielle navn. Fra 1987 til 1992 var landets offisielle navn Republikken Afghanistan.[trenger referanse][7] Etter den sovjetiske tilbaketrekningen i 1989, var islamske partier og væpnede grupper aktive i borgerkrigen som fulgte, hver og en med støttespillere i den muslimske verden, i første rekke Pakistan, Saudi-Arabia og Iran.

Mellom 1996 og 2001 dominerte Taliban, som ønsket å innføre en islamsk stat basert på en ultrakonservativ og puritansk tolkning av islamsk lov.

Religiøse minoritetsgrupper[rediger | rediger kilde]

Sjiaislam[rediger | rediger kilde]

Qizilbash-folket i Afghanistan har tradisjonelt vært sjiamuslimer.[8] På samme måte er hazarerne i hovedsak sjiamuslimer, de fleste tilhengere av tolver-sekten. De fleste afghanere følger ikke sjiaislam og denne minoritetsstatusen synes historisk sett å ha bidratt til periodisk diskriminering av hazarere.[9] Andre grupper av hazarere er ismailittene.

Kristendom[rediger | rediger kilde]

Noen ubekreftede rapporter hevder at det bor 500-8 000 afghanske kristne som praktiserer sin tro skjult i landet.[10]

Jødedom[rediger | rediger kilde]

Tidligere var det et lite jødesamfunn i Afghanistan, men medlemmer av dette samfunnet flyktet fra landet før og etter den sovjetiske invasjonen i 1979, og kun et individ, Zablon Simintov, er kjent for å praktisere sin religionen i landet i dag.[11]

Zoroastrisme[rediger | rediger kilde]

Ifølge World Christian Encyclopedia, som ga statistikk for verdens land til Encyclopædia Britannica, finnes det fortsatt noen zoroastrianere i Afghanistan. Tallene varierer mye selv om statistikken viser at litt over 300 000 afghanere ble regnet som zoroastrianere i 1970.[12]

Hinduisme og sikhisme[rediger | rediger kilde]

Det er rundt 50 000 hinduer og sikher som lever spredt i forskjellige byer, men de fleste bor i Jalalabad, Kabul og Kandahar.[2][3] Andre mindre grupper inkluderer bahaier, som det ifølge en nylig beregning bor ca. 400 tilhengere av i landet.[13] Senator Awtar Singh er den eneste sikhen i det afghanske parlamentet.[14]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Afghanistan, CIA World Factbook
 2. ^ a b Hinduism Today: Hindus Abandon Afghanistan Arkivert 11. januar 2007 hos Wayback Machine.
 3. ^ a b BBC South Asia: Sikhs struggle in Afghanistan
 4. ^ Klimberg, Max (1. oktober 2004). NURISTAN (Online Edition utg.). USA: Columbia University. 
 5. ^ The Soviet-Afghan War: Breaking the Hammer & Sickle Arkivert 17. juni 2010 hos Wayback Machine. (PDF)
 6. ^ Afghanistan: Communism, Rebellion, and Soviet Intervention (søkeresultat)
 7. ^ Willem Vogelsang. The Afghans. Google Books. Besøkt 22. mars 2009. 
 8. ^ Afghanistan - Qizilbash countrystudies.us/afghanistan/50.htm
 9. ^ Ehsan Yarshater (red.). HAZĀRA (Online Edition utg.). USA: Columbia University. Besøkt 23. desember 2007. 
 10. ^ USSD Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor (2009). «International Religious Freedom Report 2009». Besøkt 6. mars 2010. 
 11. ^ Aizenman, N.C. (27. januar 2005): «Afghan Jew Becomes Country's One and Only», Washington Post
 12. ^ Cambridge Dictionary of Christianity Arkivert 8. juni 2011 hos Wayback Machine.
 13. ^ Afghanistan - International Religious Freedom Report 2007. The Office of Electronic Information, Bureau of Public Affair.
 14. ^ «Afghanistan: Dwindling Sikh Community Struggles To Endure In Kabul», Sikhnet.com