Rekommandert post

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rekommandert post er et begrep som brukes om brevpost. For rekommanderte brev gir Posten kvittering for når det innleveres. Mottakeren av brevet må legitimere seg og kvittere for brevet for å få det utlevert.

Ordningen fungerer over hele verden, og er mye brukt for forsendelse av viktige dokumenter, eller dokumenter som det er viktig å få kvittering for.

Rekommandert post i Norge[rediger | rediger kilde]

Dersom et slikt brev kommer bort, gis erstatning med inntil kr 1000. Rekommanderte brev som ikke er hentet på utleveringsstedet innen tre uker returneres avsender. Det sendes en påminnelse (duplikatmelding) til brevets mottaker etter sju dager.

Rekommandert post skal leveres inn til betjening på postkontoret, i Post i Butikk, eller direkte til landpostbudet. Rekommandert post skal ikke legges i innleveringspostkasser.

Utenlands kan man ikke sende mynter, pengesedler, gull, sølv, platina, edelstener eller andre verdigjenstander. Dette gjelder også mynter og pengesedler til samlebruk.

Leveringstid for rekommandert post er typisk én dag lenger enn A-post.

Ny prisstruktur fra juli 2008[rediger | rediger kilde]

Fra juli 2008 er det formatet som bestemmer prisen på rekommanderte brev. Det skilles mellom små (mindre enn B5), store (mindre enn B4) og maxi (større enn B4 eller tykkere enn 2CM).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]