Reinkarnasjonsterapi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Reinkarnasjonsterapien er en esoterisk retning som befatter seg med å oppdage årsakene til sjelelige forstyrrelser, hovedsakelig nevroser og psykoser som gjør livet vanskelig. Til forskjell fra psykoanalysen leter reinkarnasjonsterapien etter årsakene også i forhenværende kroppslige liv såfremt disse ikke er synlige i det nåværende livet.

Forutsetniger[rediger | rediger kilde]

Udødelighet til sjelen[rediger | rediger kilde]

Reinkarnasjonsterapeutene går ut fra antagelsen at det som vanligvis kalles ”sjel” eksisterer uavhengig fra kroppen, dvs. sjelen eksisterer før fødselen og etter den kroppslige døden. Det innebærer at sjelen kan legemliggjøre seg igjen når et nytt barn blir avlet. Ved det overføres både alle erfaringer og uløste problemer og konflikter til det nye kroppslige livet. Vanligvis kan man ikke huske dem direkte; men når man sanser merkelige følelser som tilsynelatende ikke har noen årsak, for eksempel beklemninger eller redsel, antar representantene til denne terapiformen at det ved det dreier seg om hukommelser på tidligere opplevelser.

Karma[rediger | rediger kilde]

Begrepet karma spiller herved en viktig rolle. Ordet karma kommer fra sanskrit og betyr ’dåd, gjering, handling’. I denne her sammenhengen heter det at alt hva vi gjør har en virkning også på oss selv. For eksempel: Når vi fast slår på et bord, kan det hende at bordet bryter sammen. Men samtidig kan det også godt hende at vår hånd kommer til skade. Iallfall gjør hånden oss vondt. Det samme hender på samme måte i større målestokk. Alt vi gjør kommer på en eller annen måte tilbake – og hvis vi dør før slik en virkning, rammer den oss sennere – dvs. i det neste kroppslige livet. Som sagt husker vi det ikke direkte; men vi føler noe ubestemt.

Karma krever at alt må være i balanse. Når balansen er forstyrret, sanser vi det idet vi føler oss noenlunde begrenset i ulike måter, se ovenfor.

Mål til reinkarnasjonsterapien[rediger | rediger kilde]

Reinkarnasjonsterapien går ut fra at sjelelige forstyrrelser kan nøytraliseres når man får se dem i sammenheng med årsakene, når vi får erkjenne hvorfor vi ble rammet. Derfor har denne terapien som mål å føre pasientene til erkjennelsen til omstendighetene.

Midler[rediger | rediger kilde]

For å nå en tilstand av avspenning som gjør slikt et innblikk inn i sjelen mulig, kan anvendes hypnose eller andre avspenningsøvelser.

Reinkarnasjonsterapeuter[rediger | rediger kilde]

I dag finnes det relativt mange terapeuter som driver denne terapiformen. I Amerika er for eksempel kjente Morris Netherton, Bryan Jameison, Maxwell Maltz eller Roger J. Woolger. Foregangsmannen på dette området i Europa er den bayerske psykologen Thorwald Dethlefsen.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Det har aldri blitt påvist effekt av reinkarnasjonsterapi gjennom vitenskapelige studier eller påpekt noen sammenheng mellom tidligere liv og fysiske plager. Behandlingsformen har derfor blitt møtt med sterk skepsis i medisinske miljøer.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]