Regnecentralen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Regnecentralen
Etablert1952
Opphørt 1989
HovedkontorDanmark

Regnecentralen (forkortet RC) er den første danske it-virksomhet opprinnelig skapt som et selvstendig forskningsinstitutt under Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) den 12. oktober 1955 for en bevilgning på 900.000 kr fra Marshall-hjelpen. Tre personer sto i starten bak Regnecentralen: Niels Ivar Bech, som også ble administrerende direktør, professor Richard Petersen var formann for ATVs regnemaskinsutvalg og Bent Scharøe Petersen (sjefdesigner av DASK).

Det første fungerende resultat, førstegenerasjonsdatamaskinen DASK (forkortelse for: Dansk Aritmetisk Sekvens Kalkulator) hadde premiere den 13. februar 1958.

Deretter ble andregenerasjonsdatamaskinen GIER bygget i 1961, (navnet er en forkortelse for Geodætisk Instituts Elektroniske Regnemaskine) – i ca 50 eksemplarer – og den fikk stor utbredelse på 1960-tallet. Etter at flere GIER hadde blitt solgt til norske kunder, blant annet til Norges Vassdrags- og Elektrisitetsvesen ble datterselskapet Scanips opprettet 1964 i Norge. Formålet var opprinnelig å selge fri kapasitet på NVEs maskin. Scanips ekspanderte etter hvert, blant annet med et datterselskap i Sverige, og ble et gullesel for Regnecentralen. 1978 ble Scanips nedlagt.[1]

Til slutt lanserte firmaet tredjegenerasjonsdatamaskinen RC4000 i 1968, den skulle ha blitt solgt i 18 eksemplarer før firmaet hadde overskudd, men det ble bare solgt 17. Dette betydde nesten konkurs – ledelsen ble utskiftet med bankfolk og så gikk det videre mot neste merkeår 1979, da firmaet ble reorganisert for siste gang.

RC (som det het i dagligtale) konstruerte også en virkelig verdensnyhet, nemlig en hullbåndleser, RC2000, den leste hullstrimlen med lys i motsetning til de øvrige hulstrimmelleserne på markedet, disse var mekaniske. Blant annet derfor var den verdens hurtigste på det tidspunkt og ble en god eksportvare.

RC Piccolo

I en periode ble RC leverandør av mikrocomputer til for eksempel folkeskolen. Det skjedde blant annet med RC Piccolo 702-modellen, men på nytt blev RC rammet av en begivenhet som overskygget den ellers velfungerende maskinen: IBM's Personlige Computer eller pc'en.

Regnecentralen ble overtatt av det britiske ICL 1989, det sluttet å bruke sitt eget navn i 1993. ICL ble overtatt av Fujitsu 2002.

Staten støttet prosjektet under oppbygningen, men opprettet senere sitt eget selskap Datacentralen I/S af 1959. RC fik aldri ytterligere statsstøtte i form av oppgaver for universiteter og lignende, men måtte klare seg selv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Erik Ween (20. februar 2008). «A/S SCANIPS, Norge, 1964 – 1978» (PDF). Besøkt 13. mai 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]