Refleks (utstyr)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
En refleksbrikke utgitt av Statens vegvesen
Ulike typer refleksvester på politi og skolebarn i England 2012.

En refleks er et hjelpemiddel som brukes til å reflektere lys. Ulikt et speil, sender den lyset tilbake uansett hvilken innfallsvinkel det kommer fra. På fagspråk kalles dette retrorefleksjon. Dette gjør at refleksen synes mye bedre i mørket når en lyskaster, som et billys, treffer refleksen. Dette redningsutstyret har reddet mange liv gjennom tidene.

Retrorefleksjon oppnås ved hjelp av prismer («gammeldagse» refleksbrikker), mikroprismer (myke plastreflekser) eller glasslinser (som oftest sølvfarget refleks til bekledning).

1. mars 2007 ble den norske kjøretøyforskriften endret slik at det ble innført krav om at minst én godkjent refleksvest må være lett tilgjengelig i bilen fra førersetet til en hver tid.

Refleksprodukter og refleksvester som selges i Norge (og resten av EU-området) skal være produsert i henhold til de EU-direktiver som gjelder produkttypen. Produsentene bruker «CE-merket» som tegn på at produktene møter alle grunnleggende krav. Refleksprodukter og refleksvester uten CE-merket er ikke tillatt omsatt.

Måling av refleks krever avansert utstyr som kun besittes av et par firma i Norge. Dette er en kommersiell virksomhet som er forholdsvis kostbar å gjennomføre.

Norge (og EU) har følgende standarder for refleksprodukter til personlig bruk: EN 471 – synbarhetsbekledning til yrkesbruk, EN 1150 – synbarhetsbekledning til fritidsbruk, EN 13356 – synbarhetsprodukter til fritidsbruk. EN 471 er erstattet av EN ISO 20471.

Reflexconsult AS i Oslo representerer Norge i CEN og ISO og deltar aktivt i revidering og utvikling av standarder for personlige synbarhetsprodukter («refleksprodukter»).

Reflectil er en av Norges eldste leverandør av refleksprodukter for personlig bruk.[trenger referanse]

Forskjellige typer refleks[rediger | rediger kilde]

  • Refleksbrikke
  • Refleksvest (også kalt «varselbandolær»)
  • Refleksbånd
  • Klesrefleks
  • Slap Wrap
  • Refleksarmbind

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]