Refleks (utstyr)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En refleksbrikke utgitt av Statens vegvesen
Ulike typer refleksvester på politi og skolebarn i England 2012.

En refleks er et hjelpemiddel som brukes til å reflektere lys. Ulikt et speil, sender den lyset tilbake uansett hvilken innfallsvinkel det kommer fra. På fagspråk kalles dette retrorefleksjon. Dette gjør at refleksen synes mye bedre i mørket når en lyskaster, som et billys, treffer refleksen. Dette redningsutstyret har reddet mange liv gjennom tidene.

Retrorefleksjon oppnås ved hjelp av prismer («gammeldagse» refleksbrikker), mikroprismer (myke plastreflekser) eller glasslinser (som oftest sølvfarget refleks til bekledning).

1. mars 2007 ble den norske kjøretøyforskriften endret slik at det ble innført krav om at minst én godkjent refleksvest må være lett tilgjengelig i bilen fra førersetet til en hver tid.

Refleksprodukter og refleksvester som selges i Norge (og EU/EØS) skal være produsert i henhold til de EU-direktiver som gjelder produkttypen. Kun tekniske kontrollorgan i EU/EØS kan typegodkjenne refleksproduktene. Etter typegodkjenning bruker produsentene «CE-merket» som tegn på at produktene møter alle grunnleggende krav. Refleksprodukter og refleksvester uten CE-merket er ikke tillatt omsatt.

Måling av refleks krever avansert utstyr som kun besittes av et par firma i Norge. Dette er kommersiell virksomhet.

Norge (og EU/EØS) har følgende standarder for refleksprodukter til personlig bruk: EN ISO 20471 – svært synlig vernetøy, EN 1150 – synbarhetsbekledning til fritidsbruk, EN 13356 – synbarhetsprodukter til fritidsbruk. EN 471 - synbarhetsbekledning for yrkesbruk, har blitt eerstattet av EN ISO 20471, men fremdeles finnes mange slike produkter på markedet.

Reflexconsult AS i Oslo representerer Norge i CEN og ISO og deltar aktivt i revidering og utvikling av standarder for personlige synbarhetsprodukter («refleksprodukter»). For tiden (2018) er viktigste prosjekt en revidering og sammenslåing av EN1150 og EN13356 til en ny standard som tidligst forventes publisert i 2019/2020.

Forskjellige typer refleks[rediger | rediger kilde]

  • Refleksbrikke
  • Refleksvest
  • Refleksbånd
  • Refleksklistremerke
  • Slap Wrap
  • Refleksarmbind

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]